Kriza

Plenković na granicama EU: Što će Europa učiniti sa migrantima koje im Erdogan šalje?

Vezano za potencijalnu migrantsku krizu, Grčka i Hrvatska ulažu velike napore u zaštiti vanjskih granica Europske unije
Vijesti / Svijet | 03. 03. 2020. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski premijer Andrej Plenković, zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, te Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije, Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog vijeća i Davidom Sassolijem, predsjednikom Europskog parlamenta danas će obići grčko-tursku kopnenu granicu.

Vezano za potencijalnu migrantsku krizu, Grčka i Hrvatska ulažu velike napore u zaštiti vanjskih granica Europske unije te je za dugoročno rješenje ovog pitanja ključno postići zajednički europski dogovor, istaknuli su iz ureda premijera Plenkovića.

Uz hrvatskog premijera bit će i Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Hrvatske.

Krizu izazvao Erdogan

Plenković je u nedjelju rekao kako kriza koju je izazvao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je otvorio vrata za migrante nakon smrti tridesetak turskih vojnika u zračnim bombardiranjima u Siriji zahtijeva zajednički europski odgovor.

Istaknuo je i kako aktualna grčka vlada neće puštati migrante kojima je Turska otvorila granice da nezakonito prolaze preko grčkog teritorija, za razliku od prošle vlade Aleksisa Ciprasa.

Unutar granica Turske trenutno se nalazi 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica. 

Medijski rat

Situacija se zaoštrila prošlog tjedna nakon što je Turska, koja pruža privremeni dom sirijskim izbjeglicama i očekuje još milijun nakon novih borbi, objavila kako će otkazati sporazum iz 2016. i puštati migrante da dođu u Europsku uniju.

U zadnjih par dana najmanje 10.000 migranata pokušalo je prijeći granicu s Grčkom. Kod otoka Lezbosa u ponedjeljak se prevrnuo čamac s migrantima, dijete se utopilo.

Sirijski migrant preminuo je od ozljeda nakon što je pokušao ući u Grčku.

Pojavila se snimka koja navodno prikazuje migranta koji je, kako tvrde turski mediji, upucan u vrat. Preminuo je od ozljeda.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis tvrdi da je Grčka odlučna u tome da zaštiti svoje granice i upozorio migrante da ne pokušavaju prijeći.

Pojavila se i snimka koja pokazuje pripadnike grčke obalne straže kako pucaju prema brodu s migrantima u Bodrumu. Snimka se pojavila na društvenim mrežama, a nakon toga su je prenijeli gotovo svi relevantni svjetski mediji.

S druge strane pojavljuju se i snimke na kojima se vidi organizirani dolazak migranata u blizinu grčke granice. Vlakovima, autobusima, taksi vozilima .. na snimkama se vidi kako se migrantima dijele gumeni čamci kojima ovi kreću prema Grčkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close