Reakcija

BHRT: Nismo ugasili signal FTV-u

''Mjera BHRT-a se odnosila, isključivo, na uskraćivanje produkcijskih i drugih usluga zbog neplaćanja tih usluga BHRT-u'', navode iz ove medijske kuće.
Vijesti / Flash | 09. 05. 2024. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslovodni odbor BHRT-a ponovno se oglasio povodom krize javnih servisa te su poručili kako je odluka o uskraćivanju usluga RTV FBiH pogrešno interpretirana.

U novom priopćenju za javnost, BHRT je naglasio kako su svi opredijeljeni za poštivanje zakonitosti te da je privremena sudska mjera o puštanju signala ispunjena.

"Javnost, još jednom, obavještavamo da BHRT nije ugasio signal RTV FBiH, o čemu svjedoči i jučerašnje emitiranje Vijesti i Dnevnika. Mjera BHRT-a se odnosila, isključivo, na uskraćivanje produkcijskih i drugih usluga zbog neplaćanja tih usluga BHRT-u. Napominjemo da dug Federalne radiotelevizije, samo za protekla 4 mjeseca, iznosi cc. 1,5 milijun KM, a da je ukupan utuženi višegodišnji dug RTV FBiH za pružene produkcijske i logističke usluga cc. 15 milijuna KM, što je predmet sudskih postupaka. Sve produkcijske i ostale usluge za RTV FBiH rade zaposlenici BHRT-a i to po cijenama koje se nisu mijenjale punih 20 godina", naveli su.

Osvrnuli su se i na odnos BHRT-a i Radio-televizije Republike Srpske.

"Također, u javnosti se plasiraju netočne informacija da BHRT pruža usluge Radio-Televiziji Republike Srpske, te da im prebacuje sredstva od RTV takse što je, ponavljamo, netočno. RTRS raspolaže vlastitim produkcijskim kapacitetima i prenosnom mrežom na koje BHRT nema nikakav utjecaj, a zbog nepoštivanja Zakona o RTV sustavu i neprebacivanja pripadajućeg dijela RTV takse, dug RTRS-a prema BHRT-u je dostigao 80 milijuna KM, što je opet predmet sudskih postupka. Do problema financiranja je došlo zbog nepoštivanja zakona od strane oba entitetska emitera, dakle zbog toga što RTRS i RTV FBiH direktno krše Zakon o javnom RTV sustavu koji definira naplatu i raspodjelu prihoda od RTV takse", priopćeno je.

Na kraju, naglašeno je kako su svi u BHRT-u bili svjesni težine situacije.

"Znači, BHRT ne prikuplja i ne raspoređuje RTV taksu jer je to nadležnost entitetskih emitera. I prilikom donošenja odluke o privremenoj mjeri uskraćivanja usluga RTV FBiH kao i reakcije javnosti tijekom jučerašnjeg dana, bili smo svjesni težine i ozbiljnosti cijele situacije ali Radiotelevizija Bosne i Hercegovine, koja baštini tradiciju emitiranja programa još od 1945. godine, ima sve manje mogućnosti da nastavi rad i egzistenciju", zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close