Isključimo nasilje

Bh. novinari pozvani na odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

''Ovogodišnja kampanja naglasila je ključnu ulogu koju mediji imaju u podizanju svijesti o povećanju nasilja nad ženama, koje je pandemija u sjeni, uslijed COVID-19 krize.''
Vijesti / Flash | 10. 12. 2020. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Bh. novinari pozvani na odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju

Online panel diskusija ''Uloga medija u sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama'' označila je kraj ovogodišnje UN Women BiH kampanje ''Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno''.

U suradnji sa partnerima, UN Women ured u BiH je kampanju realizirao od 25. studenog do 10. prosinca u okviru globalne kampanje ''16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'', koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Završni događaj kampanje otvorio je Torgny Svenungsson, šef Odjela za razvojnu suradnju i zamjenik šefa misije pri veleposlanstvu Švedske u BiH.

''Švedska, kao strateški partner UN Women u BiH, nastavlja podržavati rad na sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, u kojem trebaju sudjelovati svi članovi/ce društva. Mediji imaju važnu ulogu u ovom procesu. Odgovorno izvještavanje medija ključno je u prevenciji nasilja, i eliminaciji štetnih stereotipa koji utječu na nasilje nad ženama i djevojčicama'', rekao je Torgny Svenungsson.

Rezultate kampanje je sumirao David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

''Ovogodišnja kampanja naglasila je ključnu ulogu koju mediji imaju u podizanju svijesti o povećanju nasilja nad ženama, koje je pandemija u sjeni, uslijed COVID-19 krize. Lokalni mediji u 11 općina aktivno su podizali svijest o nasilju u svojim zajednicama. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost lokalnih medija, radija, novina, TV-a, aktivista/kinja na društvenim mrežama, blogera/ki. Profesionalno izvještavanje, rad na prevazilaženju stereotipa, jačanje žena u medijima i kapaciteta medija da sustavno izvještavaju o nasilju u obitelji, zaista je važno - u pitanju je društveno dobro. UN Women nastavlja raditi sa medijima koji sudjeluju u proizvodnji visokokvalitetnih medijskih izvještaja u lokalnim zajednicama'', rekao je David Saunders.

U panel diskusiji ''Uloga medija u sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama'' sudjelovale su Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica portala Media.ba; Katarina Panić, novinarka novinske agencije ''Srna''; i Dijana Tepšić, osnivačica i urednica online magazina Ultra.ba. Tijekom diskusije prezentirani su rezultati istraživanja na temu medijskog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju u BiH, te su istaknuti uloga i značaj medija u tretiranju nasilničkog ponašanja kao društvenog, a ne privatnog problema.

''Istraživanja UN Women BiH pokazala su da u izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju postoje nedostaci poput nedovoljnog posvećivanja pozornosti ovom društvenom problemu, kao i neetičkog izvještavanja u osjetljivim slučajevima. Ovoj temi nije osigurano dovoljno prostora u medijima, i forme koje dozvoljavaju dublji uvid u temu, poput intervjua, analiza ili komentara, su rijetke. Najviše je izvještaja u stilu crne hronike i statistika. Na ovaj način se rodno zasnovano nasilje ne ističe kao ozbiljan društveni problem, nego se o njemu često izvještava senzacionalistički, i kao o incidentu'', istaknula je Elvira Jukić-Mujkić.

Na završnom događaju kampanje, bh. mediji su pozvani da se online potpisom pridruže inicijativi odgovornog i profesionalnog izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju nad ženama i djevojčicama, posebno tijekom krize izazvane pandemijom COVID-19.

Ova inicijativa bit će dostupna online i za potpisivanje drugim medijskim profesionalcima/kama u narednom razdoblju putem ovog linka.

U fokusu ovogodišnje kampanje ''Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno'' bio je utjecaj pandemije COVID-19 na porast nasilja nad ženama i djevojčicama. Uz to, kampanja je istaknula važnost osiguravanja nesmetanog pristupa uslugama podrške preživjelima nasilja, te doprinos šire zajednice prevenciji nasilja nad ženama u vremenu krize, s posebnim fokusom na medije..

Kopirati
Drag cursor here to close