Tužno

Većina žena u BiH ne prijavljuje nasilje koje doživi

U svijetu, ovaj dan se obilježava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama još od 1981. godine, kao podsjećanje na tri sestre Mirabel…
Vijesti / Flash | 25. 11. 2020. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri od deset žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je provela Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE), objavljeno je povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Rezultati za Bosnu i Hercegovinu pokazuju da tri od pet žena smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama. Četiri od deset žena u našoj zemlji izjavile su da su pretrpjele psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba.

Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u obitelji privatna stvar, a više od 40 posto njih ne zna što treba činiti ako dožive nasilje. Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, navodeći sram, materijalnu ovisnost/probleme, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i, u konačnici, strah, kao razloge zbog kojih ne prijavljuju nasilje relevantnim institucijama.

BHRT podsjeća kako je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine je proglasila 25. studenog za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Rezolucijom 54/134. Taj datum je izabran kako bi se obilježilo ubojstvo sestara Mirabel, aktivistkinja za demokraciju i pravdu.

Ovim putem zemlje članice Ujedinjenih naroda, nadovezujući se na Konvenciju o suzbijanju nasilja nad ženama iz 1993. godine, podsjećaju da je nasilje nad ženama jedan od primarnih razloga nejednakosti žena i muškaraca, čemu je uzrok povijesno disbalansirana raspodjela moći i pristupa resursima, a izravna posljedica prepreka razvoju i miru.

UN naglašava da dok god žene budu bile izložene različitim oblicima nasilja u sferi privatnog i javnog, a države ne budu poduzimale ozbiljne mjere zaštite žena od nasilja, neće biti moguće govoriti o uživanju ljudskih prava i fundamentalnih sloboda svih, onako kako je zajamčeno Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje. Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 38 % ubojstava žena su počinili njihovi partneri.

Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javnozdravstveni problem, a obilježavanjem 25. studenog nastoji se podići svijest i senzibilizirati javnost na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja.

U svijetu, ovaj dan se obilježava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama još od 1981. godine, kao podsjećanje na tri sestre Mirabel („Leptirice“) iz Dominikanske Republike, koje su na ovaj dan 1960. godine brutalno ubijene od strane režima Rafaela Trujilla (1930-1961) zbog svog političkog i oštrog opozicijskog aktivizma.

Kopirati
Drag cursor here to close