Počela kampanja

''Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno“

'Pandemija COVID-19 nesrazmjerno utječe na žene, i to je pogotovo slučaj kada je u pitanju nasilje nad ženama, kada su domaćinstva pod pritiskom. U vremenu krize, važno je da osiguramo da žene i djevojčice dobiju prijeko potrebnu podršku i zaštitu.'
Vijesti / Flash | 24. 11. 2020. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UN Women BiH od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, u suradnji s partnerima, provodi kampanju ''Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno''.

Aktivnosti su dio globalne kampanje ''16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'', koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

U fokusu ovogodišnje kampanje u BiH je utjecaj pandemije COVID-19 na porast nasilja nad ženama i djevojčicama. Uz to, kampanja ističe važnost osiguravanja nesmetanog pristupa uslugama podrške preživjelima nasilja, te doprinos šire zajednice prevenciji nasilja nad ženama u vremenu krize, s posebnim fokusom na medije.

Početak kampanje ''Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno'' obilježen je online događajem, na kojem su uvodne riječi održali/e Nj.E. Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u BiH, John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH i David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

''Pandemija COVID-19 nesrazmjerno utječe na žene, i to je pogotovo slučaj kada je u pitanju nasilje nad ženama, kada su domaćinstva pod pritiskom. U vremenu krize, važno je da osiguramo da žene i djevojčice dobiju prijeko potrebnu podršku i zaštitu. Nastavit ćemo podržavati rad na sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u Bosni i Hercegovini'', rekla je Johanna Strömquist, veleposlanica Švedske u BiH.

''Kriza prouzrokovana pandemijom COVID-19 nas je sve natjerala da prakticiramo socijalnu distancu i da ostanemo kod kuće. Kao rezultat, nasilje u obitelji se povećalo. Sigurne kuće nastavljaju podržavati žene i djevojčice kojima je potrebna pomoć u krizi; osoblje je preopterećeno i riskira vlastite živote da pomogne drugima. Ponosni smo na to što UN Women radi sa lokalnim pružaocima usluga iz općina i nevladinih organizacija, koji ulažu trud da podrže svaku ženu i djevojčicu suočenu sa nasiljem u obitelji. Sve preživjele moraju dobiti pomoć koju trebaju i zaslužuju, pogotovo u vremenu krize. Nasilje nikada nije prihvatljivo'', rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

U okviru događaja održana je panel diskusija na temu ''Utjecaj pandemije COVID-19 na nasilje nad ženama'', u kojoj su sudjelovali/e Joško Mandić, stručni savjetnik pri Agenciji za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH; Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije iz Sarajeva; i Radmila Žigić, direktorica Fondacije ''Lara'' iz Bijeljine. Jedan od zaključaka diskusije bio je da svi članovi društva - vladin, nevladin i privatni sektor, te mediji, igraju važnu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, te da svi trebaju djelovati zajedno kako bi privatni i javni prostori bili sigurni za žene i djevojčice.

Kampanja ''Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno'' se realizira i na društvenim mrežama UN Women u BiH – Facebooku, Twitteru i Instagramu, gdje će predstavnici/e nevladinog sektora, medija i međunarodne zajednice poslati snažne poruke u cilju podizanja svijesti o nasilju nad ženama i djevojčicama u vrijeme pandemije COVID-19 uz moto #isključimonasilje.

Također, u sklopu kampanje bit će realizirana bliska suradnja s lokalnim medijima iz 11 bh. općina, u cilju podizanja svijesti o nasilju nad ženama na lokalnoj razini, i jačanja kapaciteta medijskih stručnjaka/inja za odgovorno izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju, navedeno je u PR priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close