Ništa od feminističke politike

Bh. društvo nazaduje, nedovoljan broj žena na utjecajnim pozicijama

Žene nisu dovoljno zastupljene na utjecajnim pozicijama u bosanskohercegovačkom društvu iako čine polovicu glasačkog tijela.
Vijesti / Flash | 25. 09. 2019. u 13:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je jedan od zaključaka Polazne studije o barijerama političkom učešću žena u BiH, provedene u projektu 'Žene na izborima u Bosni i Hercegovini'. Taj projekat financira Švedska, a implementiraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i UN Women BiH u partnerstvu sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH, Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, gender centrima entitetskih vlada i Parlamentarnom skupštinom BiH.

Rezultati analize su realizatori projekta predstavili u srijedu relevantnim sudionicima u zgradi UN-a u Sarajevu, s naglaskom da je u njegovom fokusu jačanje ženskog liderstva u BiH i poticanje veće i kvalitetnije zastupljenosti žena u procesu donošenja odluka, odnosno političkog sudjelovanja žena.

Cilj jeste doprinijeti osiguranju jednakih šansi kandidatkinjama na predstojećim lokalnim izborima u zemlji 2020. godine i promovirati jednako sudjelovanje žena u procesu odlučivanja.

Koautorica studije Lejla Ramić Mesihović je novinarima kazala da Bosna i Hercegovina ne ispunjava ni blizu kriterij od 40 posto sudjelovanje žena u izabranim tijelima.

- Ispunjava tek pola te kvote, što je ogroman prostor za potrebno unapređenje stanja. Zakonodavstvo zemlje nije prepreka, naprotiv, niti su to izborne platforme političkih subjekata, već je problem što se pravila i zacrtane norme ne poštuju. U tom smislu nema bitne razlike u ponašanju stranaka ljevice, desnice ili centra u zemlji u kojoj se politika i dalje shvata kao dominantno muški posao - zaključuje Ramić Mesihović, prenosi Fena.

Naš je problem, rekla je ona, što postepeno zaboravljamo da nismo pretpotopsko društvo i umjesto da se stanje unapređuje i nadograđuje, ono nazaduje. 

Predstavnik organizacije UN Women David Saunders ističe da su žene na globalnom nivou nedovoljno zastupljene kao glasači i lideri. Stoga su, po njegovom mišljenju, rezultati sličnih studija važni zbog idetifikacije prepreka za unaprjeđenje stanja, u ovom slučaju u Bosni i Hercegovini pred naredne izbore.

Na novinarsko pitanje kako prevazići identifikovane prepreke, Saunders odgovara da je potrebna uključenost svih aktera društva, odnosno socijalni, ekonomski i politički angažman.

Veleposlanica Švedske u BiH Johanna Stromquist naglasila je da njena zemlja  podupire projekat 'Žene na izborima u Bosni i Hercegovini'.

- Žene čine polovicu populacije pa nema razloga da u tom omjeru ne budu i sudionice u političkom životu - smatra ona i napominje da je Švedska prije pet godina pokrenula feminističku vanjsku politiku s ciljem daljnjeg osiguravanja prava za žene u svim društvenim sferama.

Kopirati
Drag cursor here to close