'Pretvoriti noć u ljubičasto'

42 žene razlog masovnih prosvjeda u Španjolskoj

Organizatori namjeravaju "pretvoriti noć u ljubičasto" - boja feminističkog pokreta - kako bi oglasili alarm i prosvjedovali protiv apatije, ravnodušnosti i nedostatka pažnje od strane političara i medija.
Vijesti / Svijet | 20. 09. 2019. u 15:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjednici će izaći u petak na ulice u više od 250 gradova u Španjolskoj kako bi proglasili "feminističku intervenciju" nakon niza medijski praćenih slučajeva silovanja i ljeta tijekom kojeg su 19 žena ubili njihovi partneri.

Organizatori namjeravaju "pretvoriti noć u ljubičasto" - boja feminističkog pokreta - kako bi oglasili alarm i prosvjedovali protiv apatije, ravnodušnosti i nedostatka pažnje od strane političara i medija.

Do sada su ove godine 42 žene ubijene u nasilju u obitelji, a 32 djece je ostalo bez majke. Otkako je vlada 2003. godine počela bilježiti takva ubojstva, 1.017 žena je ubijeno od strane njihovih sadašnjih ili bivših partnera, piše The Guardian.

Demonstracije su uslijedile tri godine nakon zloglasnog grupnog silovanja žene tijekom trke s bikovima u Pamploni i tijekom suđenja sedmorici muškaraca optuženih za silovanje 14-godišnje djevojke u Kataloniji.

''Ovo ljeto su dominirali barbarstvo, ubojstva, silovanja, napadi, pedofilija i napadi bandi'', rekli su organizatori prosvjeda, Feministička intervencija.

Organizatori pozivaju ljude da se okupe uz svijeće, lampione, baklje i mobilne telefone kako bi "feminizam ispunio noć".

Napad u Pamploni - poznat kao slučaj "čopor vukova" po imenu koji su silovatelji dali sami sebi - šokirao je Španjolsku i izazvao žestoku raspravu o zakonu o seksualnim zločinima u zemlji.

Došlo je do žestokih prosvjeda širom zemlje nakon što su suci oslobodili petoricu za silovanje i osudili ih samo za manje optužbe za seksualno zlostavljanje.

Vrhovni sud Španjolske u lipnju je poništio presudu regionalnog suda i presudio da su muškarci počinili silovanje i podigao kazne sa devet na 15 godina.

Između tog slučaja i suđenja šestorici muškaraca za koje se navodi da su silovali 14-godišnju djevojčicu u katalonskom gradu Manresa povučene su paralele.

Dok su tužitelji u početku tvrdili da bi im se trebalo suditi za seksualno zlostavljanje, a ne silovanje jer je djevojka bila pijana, pod utjecajem droga i nije se borila, nadogradili su optužbe za silovanje u ponedjeljak.

Kopirati
Drag cursor here to close