Mutno

Bez objave tendera: Novi stari posao s vozačkim dozvolama

IDDEEA nije odgovorila na ovaj dopis, a posao nabavke knjižica za vozačke dozvole bez objave tendera i putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja ponovo je dala banjalučkoj kompaniji…
Vijesti / Flash | 04. 02. 2022. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), pravdajući to hitnošću, bez tendera, produžila je ugovor za nabavku obrazaca za vozačke dozvole sa banjalučkom firmom Milbauer vrijedan 800.000 KM i pored činjenice da je još u listopadu prošle godine bila upozorena da se desetogodišnji ugovor bliži kraju, objavile su Nezavisne novine.

Hitnost

IDDEEA je na istek desetogodišnjeg ugovora upozorila francuska kompanija Thales DIS France SAS, a iz dopisa, koji je u posjedu Nezavisnih novina, vidljivo je da se ova kompanija zanimala za posao nabavke obrazaca za vozačke dozvole i osobne iskaznice.

Usprkos tome, IDDEEA nije odgovorila na ovaj dopis, a posao nabavke knjižica za vozačke dozvole bez objave tendera i putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja ponovo je dala banjalučkoj kompaniji Milbauer, a sve to je pravdala hitnošću.

"Nema govora o hitnosti. Ugovor traje već deset godina i zna se da ističe, a pitanje je zbog čega tijekom pregovaračkog postupka nisu pozvane i firme koje su izrazile interes. O svemu tome IDDEEA je bila obaviještena, ali se oglušila na sve", ispričali su izvori Nezavisnih novina.

Inače, francuska kompanija Thales DIS France SAS je u listopadu 2021. godine pisala IDDEEA i od nje tražila obavijest o predstojećem postupku javne nabavke ličnih karata i vozačkih dozvola te rokovima za provođenje ove javne nabavke. Kada od njih nije dobila nikakav odgovor, pisala je i nadležnima u Vijeću ministara BiH.

Bez poziva

"Dopisi su usmjereni na izražavanje namjere Thalesa da sudjeluje u tenderu za nabavku osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, u bilo kojoj vrsti postupka koji ugovorni organ primijeni za nabavku ovih dokumenata, a sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i drugim relevantnim propisima u Bosni i Hercegovini. Podnosilac dopisa moli IDDEEA da obavijesti Thales o predstojećoj javnoj nabavci osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, kao i rokovima za provođenje ove javne nabavke", navodi se u jednom od dopisa kompanije Thales, koji je u posjedu Nezavisnih novina.

Usprkos svemu ovome, IDDEEA je, i to na kraju godine, točnije 29. prosinca, odlučila da desetogodišnji ugovor koji ističe u srpnju 2022. godine na godinu dana produži s banjalučkom kompanijom Milbauer, i to u četiri oka, odnosno kroz pregovarački postupak ne pozivajući nikoga drugoga i pored toga što su izrazili interes za tu nabavku.

Šutnja

Banjalučke novine navode kako su u vezi s ovom javnom nabavkom, IDDEEA-i poslali pitanja, ali da nisu dobili nikakav odgovor. Također, s obzirom na to da IDDEEA za svoj rad odgovora Ministarstvu civilnih poslova BiH, ni u ovom ministarstvu nisu odgovorili na postavljena pitanja.

"Ključno u svemu je da li je Thales eventualno mogao ponuditi nižu cijenu od Milbauera i zbog čega je IDDEEA odlučila da sve dogovori u četiri oka i zbog čega nije reagiralo Ministarstvo civilnih poslova", ispričali su izvori banjalučkih novina.

U IDDEEA u obavještenju o dodjeli ugovora ovu javnu nabavku pokušali su opravdati hitnošću, istovremeno naglašavajući da su pozvali samo jednog ponuđača iz razloga što bi "promjena dobavljača mogla dovesti do toga da se nabave obrasci koji imaju drugačije tehničke karakteristike".

Kopirati
Drag cursor here to close