Dobra vijest

Banjaluka: Testirani učenici i nastavnici negativni na korona virus

Pojasnio je da su učenici i nastavnici podvrgnuti testiranju jer se pod visokim rizikom smatra boravak u jednoj prostoriji određeni vremenski period sa onim kod koga je virus potvrđen.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2020. u 18:24 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Testovi 26 djece i 12 nastavnika koji su bili u kontaktu sa dječakom kod kojeg je utvrđeno prisustvo virusa korona su negativni, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare u prostorijama Instituta za javno zdravstvo RS u Banjaluci povodom epidemiološke situacije izazvane novim virusom korona Šeranić je rekao da je da su tijekom dana završena testiranja svih koji su bili u kontaktu sa zaraženim dječakom u Osnovnoj školi ''Branko Ćopić''.

Pojasnio je da su učenici i nastavnici podvrgnuti testiranju jer se pod visokim rizikom smatra boravak u jednoj prostoriji određeni vremenski period sa onim kod koga je virus potvrđen.

Šeranić je rekao da je preporuka za sve škole da nastave normalo sa radom.

Osnovna škola "Branko Ćopić" danas je zatvorena a nastavit će sa radom u ponedjeljak ukoliko se u zavisnosti od situacije ne odluči drugačije. U RS-u su do sada virusom korona zaražene dvije osobe - otac i sin, koji su zbrinuti u UKC RS-a. Zaraženi muškarac vratio se iz Italije, gdje je radio.

Šeranić je rekao da se otac i sin dobro osjećaju.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS rekao je da sve osobe ostaju u izolaciji narednih 14 dana i jako je bitno da ne krše izloaciju, epidemiolozi i zdravstveni inspektori vršit će nadzor.

"Testiranje će ponoviti kroz par dana", rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima dječakova majka, čiji su rezultati testiranja također bili negativni, nalazi u izolaciji u kućnim uvjetima.

Kopirati
Drag cursor here to close