prosvjed VSTV-u

Atak na slobodu medija: Pravosudne institucije nezadovoljne zbog kritike njihovog rada

Vijesti / Flash | 22. 12. 2015. u 16:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni prosvjed Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) u BiH "radi neprimjerenih ocjena o medijima posebno o načinu izvještavanja o stanju u bh. pravosuđu na Federalnoj televiziji (FTV) i u političkim magazinima 'Pošteno' i 'Mreža'.

''Na sjednici VSTV-a, koja je održana u ponedjeljak u Sarajevu, članovi tog pravosudnog tijela su diskutirali o medijskim izvještajima o radu pravosuđa, pri čemu su na neprimjeren način govorili o radu novinara i urednika FTV, te doveli u pitanje slobodu izražavanja i pravo novinara za slobodno kreiranje medijskih sadržaja, kao i izbor gostiju i sugovornika u emisijama 'Pošteno' i 'Mreža' '', navodi se u priopćenju iz Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima.

Oni najoštrije osuđuju "institucionalni pritisak na FTV i novinare te medijske kuće, pokrenut s ciljem oduzimanja prava FTV, ali i cijeloj medijskoj zajednici BiH, da izvještavaju o radu pravosudnih institucija i kritički se osvrću na rad pojedenih sudaca, na njihova primanja i ponašanje koje nije u skladu s postojećim zakonima, moralnim normama ili visokim stupnjem javne odgovornosti i transparentnosti, kakvu u sebi treba nositi svaka javna pa i pravosudna funkcija".

''Pokušaj oduzimanja prava medijima i novinarima da kriziraju rad sudaca i tužitelja ozbiljan je atak na slobodu medija i korištenje prava na slobodu kritike javnih osoba, zagarantiranih članom 10. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljenih sloboda, kako i brojnim drugim međunarodnim aktima i deklaracijama'', navodi se u priopćenju.

Osuđujući način na koji je vođena rasprava o medijima na sjednici VSTV, BH novinari i Linija za pomoć novinarima "ne spore pravo članovima VSTV-a da reagiraju na (ne) profesionalni pristup FTV i urednika navedenih emisija u ocjenjivanju rada sudaca i plasiranju informacija koje su u vezi s konkretnim imenima, ukoliko te informacije nisu točne". Za to im, navodi se u priopćenju, stoje na raspolaganju legitimna novinarska i zakonska sredstva - demanti, žalba Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) i tužba za klevetu.

''Budući da VSTV nije zvanično reagiralo demantijem FTV ili žalbom RAK-u, a da su javno i neprimjereno ocjenjivali rad urednika i novinara te medijske kuće, njihov postupak ne predstavlja ništa drugo do demonstriranje sile neprimjerene jednoj pravosudnoj instituciji, čemu se BH novinari i Linija za pomoć novinarima najodlučnije suprotstavljaju'', ističe se u priopćenju iz Udruženja/udruge BH novinari i Linije za pomoć novinarima.

Kopirati
Drag cursor here to close