Intervju za Newsweek

Antonov: Pomoć Zapada Ukrajini mogla bi dovesti do izravnog sukoba između SAD-a i Rusije

Vijesti / Flash | 09. 04. 2022. u 13:20 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesec i pol nakon početka ruskog napada u Ukrajini, Anatolij Antonov, veleposlanik Moskve u Washingtonu u intervjuu za Newsweek iznio je zašto je Rusija pokrenula ono što smatra specijalnom vojnom operacijom.

Antonov je detaljno iznio zahtjeve koji bi, ako budu ispunjeni, mogli okončati sukob.

Anatolij Antonov upozorio je da pomoć u oružju koju zapadne zemlje pružaju Ukrajini samo pogoršava sukob. Naglasio je i da to potencijalno može dovesti do direktnog sukoba SAD-a i Rusije.

"Specijalna operacija u Ukrajini rezultat je nespremnosti kijevskog režima da zaustavi genocid nad Rusima ispunjavanjem svojih obveza prema međunarodnim partnerima.

Očita je i želja država članica NATO-a da iskoriste teritorij susjedne države za uspostavljanje uporišta u borbi protiv Rusije", rekao je Antonov.

Antonov je za američki Newsweek ocijenio da su zapadne zemlje izravno uključene u događaje u Ukrajini jer i dalje opskrbljuju Kijev oružjem i na taj način ga potiču na daljnje sukobe.

Ruski veleposlanik istaknuo je da su takvi postupci opasni i provokativni jer su, kako je naveo, usmjereni protiv Rusije. Istaknuo je da bi to moglo dovesti do izravnog vojnog sukoba između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije. Antonov je ponovio stav Moskve da su svi konvoji na teritoriju Ukrajine s oružjem i vojnom opremom koji su pristigli sa Zapada legitimni vojni cilj Oružanih snaga Ruske Federacije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close