Vojni eksperti iznenađeni

Turski dronovi jačaju ukrajinsku obranu

Dronovi su izveli neočekivano uspješne napade u ranim fazama ukrajinskog rata protiv ruske invazije, brže nego što su Rusi bili u stanju da uspostave svoje sustave protuzračne obrane na bojnom polju
Vijesti / Svijet | 17. 03. 2022. u 17:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprkos tri tjedna ruskog bombardovanja, Ukrajina je održala odlučnu obranu svojih gradova koristeći dronove turske proizvodnje kako bi izvodila iznenadne napade na osvojače s velikom učinkovitošću koja je iznenenadila zapadne vojne eksperte.

Zračna letjelica bez posade Bajraktar TB2, koja prevozi lagane laserski navođene bombe, obično se koristi u sukobima s manje sofisticiranom tehnologijom, i Turska ih je prodala u desetak zemlja među kojima su Azerbejdžan, Libija, Maroko i Etiopija.

Dronovi su izveli neočekivano uspješne napade u ranim fazama ukrajinskog rata protiv ruske invazije, brže nego što su Rusi bili u stanju da uspostave svoje sustave protuzračne obrane na bojnom polju, kaže Jack Watling iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi sa sjedištem u Londonu.

''Ti dronovi ne bi trebali imati značajniji utjecaj jer lete na srednjoj visini s velikim elektromagnetskim poljem i preko velike radarske sekcije. A Rusi imaju veoma učinkovit sustav protuzračne obrane, i oni bi trebali biti oboreni. Teren je veoma otvoren i to omogućuje dobro radarsko pokrivanje'' - dodao je Watling, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close