Sankcije

Amerikanci: Tadić se 'miješala' u sudske procese da bi zaštitila političke saveznike

''Gordana Tadić se miješala se u javne i sudske procese''
Vijesti / Flash | 12. 04. 2022. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz američkog State Department-a u odgovoru na upit N1 navode da vjeruju da se bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, ''miješala'' u određene sudske procese da bi zaštitila političke saveznike, te da su njene aktivnosti ''podrivale vladavinu prava i demokratske procese" u Bosni i Hercegovini.

Bivša glavna tužiteljica se sada nalazi na ''američkoj crnoj listi'' zbog toga što, kako je ranije naveo State Department, postoje kredibilni dokazi kako je tokom obavljanja dužnosti glavne državne tužiteljice, svojim utjecajem ometala sudske procese. U obrazloženju se navodi se i da su uvedene sankcije bivšem premijeru Republike Sjeverne Makedonije, Nikoli Gruevskom, i bivšem direktoru obavještajne službe te zemlje, Saši Mijalkovu.

''Dok je bila na dužnosti glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić se miješala se u javne i sudske procese kako bi zaštitila političke saveznike od istrage i krivičnog gonjenja u zamjenu za svoju poziciju glavnog tužitelja i politički utjecaj'', navodi State Department za N1.

Navode da je korupucija gore navedenih osoba ''podrivala vladavinu prava i demokratske procese u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, što je narušilo povjerenje javnosti u demokratske institucije i dužnosnike njihove vlade''.

Podsjetimo, jučer je objavljeno na službnoej stranici Ministarstva financija SAD kako su se Gordana Tadić i Asim Sarajlić, član SDA i izaslanik u Domu naroda BiH, našli na listi ranije sankcioniranih državljana BiH.

Kako je jučer Ministarstvo financija SAD-a pojasnilo, sankcije se nastavljaju uvoditi svim dužnosnicima koje imaju veze sa koruptivnim aktivnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close