Reagirao i Nikšić

Nikšić: Rješenje je jasno: Sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU

''Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Europska unija, ali i da Visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Daytonskim sporazumom''.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2022. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sankcije koje je Velika Britanija izrekla Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović bitan su korak ka zaštiti stabilnosti Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Zapadnog Balkana. Zahvalan sam prijateljima u Velikoj Britaniji na jasnom, odlučnom potezu koji su povukli, kazao je predsjednik SDP-a BiH'', Nermin Nikšić.

''Krajnje je vrijeme da se za primjerom Velike Britanije povede Europska unija, ali i da Visoki predstavnik ispuni svoju obavezu preuzetu Daytonskim sporazumom. Svakim danom kojim izostaju konkretne sankcije i suspenzija neustavnih postupaka iz RS-a, podržava se pozicija separatista'', istaknuo je te dodao kako ''izostanak sankcija znači da Dodik i ostali putinovski kadrovi svakim danom postaju sve hrabriji, bezobrazniji i oholiji u rušenju države''.

''Sad već imamo i glasne najave Dodikovih bek-vokala okupljenih oko nevladinog udruženja HNS o pravljenju novih Donjecka i Luganska na jugu Bosne i Hercegovine. Ruska zastava na Dodikovom reveru nije ništa drugo nego najava ukrajinskog scenarija''.

''Reakcija na sinkronizirano rušenje države mora biti brza, odlučna i opsežna. Reakcija mora doći odmah. Europa mora shvatiti da imamo posla s ljudima koji su zarad zaštite svojih privilegija spremni i da ugroze mir u Bosni i Hercegovini'', ističe Nikšić.

''Rješenje je jasno: sankcije i razvlašćivanje rušitelja pravnog poretka i ubrzan pristup EU''.

''SAD i Velika Britanija su primjer koji treba slijediti. Na potezu je već odavno EU i Visoki predstavnik. Nadam se da će potez povući prije nego što bude kasno'', zaključio je Nermin Nikšić.

Kopirati
Drag cursor here to close