Još malo reakcija

Naša stranka: Sankcije su samo prvi korak u pravom smjeru

''Međutim, ove sankcije nikako ne amnestiraju OHR od nedjelovanja na polju provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma''.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2022. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pozdravljamo sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. Smatramo da, ako već nema konsenzusa na razini EU, onda sankcije trebaju uvesti sve zemlje članice pojedinačno osim Mađarske koja od EU pravi taoca a od BiH bazu ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu. Također smatramo da sankcijama moraju biti obuhvaćeni i Dodikovi suradnici bilo da se radi o pravnim ili o fizičkim osobama'', kazali su iz Naše stranke povodom sankcija Dodiku i Cvijanović.

''Međutim, ove sankcije nikako ne amnestiraju OHR od nedjelovanja na polju provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma. Mir je ozbiljno narušen Dodikovim prijenosom državnih nadležnosti na entitet, a pogotovo uknjižavanjem imovine Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku''.

''To iziskuje primjenu bonskih ovlasti. Duboko smo svjesni da za primjenu bonskih oblasti treba suglasnost Vijeća za implementaciju mira čiji je član Ruska Federacija. Pozivamo stoga da se članstvo Ruske Federacije u PIC-u preispita. Od početka ruske agresije na Ukrajine duboko je problematično da Rusija bude članica bilo kakvih tijela koja garantiraju mir. Govori o tom činjenica da je izbačena iz svih međunarodno relevantnih tijela koja se bave ljudskim pravima i promocijom civilizacijskih vrijednosti kakva su Vijeće za ljudska prava pri UN-u i Vijeće Europe'', istaknuli su u priopćenju.

''Također, prilikom razmatranja te odluke treba uzeti i činjenicu nastupe ruskog veleposlanika BiH koje su u više navrata bile direktna prijetnja miru''.

''Svjesni tih problema, za to smo se zalagali u Londonu, Berlinu i Briselu a nastavit ćemo i u Washingtonu. Podsjećamo da smo i prije tri dana, zajedno sa SDP-om i NiP-om od visokog predstavnika tražili da smijeni Željku Cvijanović''.

''Kakva su očekivanja od međunarodne zajednice, ista takva moraju biti i od domaćih pravosudnih i sigurnosnih institucija za koje nitko pa ni Milorad Dodik ne smije biti nedodirljiv'', zaključili su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close