Gotovo dvostruko

Afera maline: Cijena respiratora iz Kine znatno viša od dogovorene

Čak i s porezima i dodatnim troškovima prijevoza i uvoza, cijena koju je postigla “F.H. Srebrena malina” znatno je viša od one u Srbiji.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2020. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena 100 respiratora iz Kine, naručenih uz pomoć kompanije “BTL Medical Montenegro” za Bosnu i Hercegovinu je iznosila gotovo dvostruko više nego što je ranije bilo dogovoreno u Srbiji preko iste kompanije. Prema dokumentu kojeg je ranije objavila Balkanska istraživačka mreža u Srbiji, firma iz Crne Gore je dogovorila cijenu od 4,9 milijuna maraka za 100 respiratora, isti tip koji je kasnije u BiH plaćen 10,5 milijuna KM.

Čak i s porezima i dodatnim troškovima prijevoza i uvoza, cijena koju je postigla “F.H. Srebrena malina” znatno je viša od one u Srbiji.

Prema pisanju BIRN-a Srbije 200 respiratora marke ACM812A, ukupne vrijednosti pet milijuna eura bez PDV-a, Srbija je naručila preko kompanije “Sinofarm”, koji su za posrednika izabrali kompaniju “BTL Medical Montenegro”. Prema fotografijama koje su bh. mediji ranije objavili sa Sarajevskog aerodroma i iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), 80 respiratora istog tipa je isporučeno i u BiH.

Na fotografijama aneksa ugovora u koji je BIRN BiH imao uvid, vidljivo je da se kao krajnji kupac spominje “F.H. Srebrena malina” i da se ugovor sklapa uz pomoć BTL-a, ali odvjetnik kompanije “BTL Medical Montenegro” nije želio govoriti za BIRN BiH o detaljima originalnog ugovora.

Značajne promjene u cijeni respiratora u Srbiji i BiH

Goran Petrović, odvjetnik kompanije “BTL”, tvrdi da su njegovi klijenti ugovor o nabavci 100 respiratora iz Kine prepustili “F.H. Srebrena malina” iz Srebrenice i da nisu bili ni posrednici.

Petrović je u telefonskom razgovoru za BIRN BiH rekao da je firma “Srebrena malina” ostvarila kontakt sa kineskim dobavljačem, odnosno proizvođačem nakon što im je ustupljen ugovor.

“Taj ugovor je urađen aneksom tako što je umjesto ‘BTL-a’ ušla kompanija iz BiH, ‘Srebrena malina’ i ona je preuzela sva prava i sve obveze. Oni su vršili isplate isporuke bez ikakvih udjela ‘BTL Medical Montenegro’”, kaže Petrović.

On je naveo da jedan raniji ugovor prema firmi “Srebrena malina” nije ispoštovan u roku od strane “BTL-a” i onda je taj ugovor raskinut između te dvije kompanije.

“On je molio, kumio [Fikret Hodžić] za drugi ugovorni odnos, koji smo mi imali kao da im prepustimo da bi ti aparati bili isporučeni pacijentima u BiH”, govori odvetnik Petrović, koji nije želio navesti vrijednost ugovora govoreći da se radi o poslovnoj tajni, ali da misli da je u aneksu ugovora stajala tvornička cijena bez PDV-a, troškova prijevoza, špedicije i osiguranja.

“Nema tu neke specijalne razlike u cijenama”, kaže on, dodajući da je nekorektno i da ne žele komentirati druge ugovorne odnose.

Kako je ranije potvrdio glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević, na račun ove institucije uplaćeno je više od 1,078 milijuna KM. Prijevoz iz Pekinga je koštao oko 298.000 KM.

Na dokumentu koji su danas objavili i drugi bh. mediji vidljivo je da je riječ o 30 milijuna kineskih yuana, što je 7.670.107 KM.

“Na ovakvu vrstu robe osiguranje se obično obračunava u cijenu transporta, a što se tiče špedicije, to je neznatna suma, koja nije vrijedna spomena kada govorimo o ovakvim ciframa”, kazao je za BIRN BiH špediter iz Sarajeva.

Aneks o ustupanju ugovora “Srebrenoj malini” iz crnogorske firme nije dostavljen na upit BIRN-a BiH.

Na upit da li je “BTL Medical Montenegro” prodao respiratore firmi “F.H. Srebrena malina”, vlasnica Sanja Lekić je rekla da to nije točno. Fikret Hodžić je na poziv BIRN-a BiH kazao da ne želi davati nikakve izjave za medije, “jer istražni organi treba da završe svoje poslove”.

Nakon što je na Sarajevski aerodrom stiglo 80 respiratora, Fokus.ba je 27. travnja ove godine objavio da je uvoznik respiratora firma “F.H. Srebrena malina” iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Vrijednost ugovora kojim je naručeno 100 respiratora je 10, 5 milijuna KM. To znači da je cijena jednog respiratora nabavljenog od firme “F.H. Srebrena malina” 105.000 KM, što je znatno više od cijena drugih ponuđača o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Premijer Federacije Fadil Novalić je prilikom isporuke 80 respiratora najavio da će u BiH stići još 20 respiratora, koji do danas nisu isporučeni.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su objavili dokument iz kojeg se vidi da je nabavku odobrio direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak. Državno tužiteljstvo je preuzelo istragu o navodima o nezakonitostima u vezi s uvozom respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu preko dobavljača “F.H. Srebrena malina”.

BTL” na sudu zbog respiratora iz Kine

Kompanija “BTL” je prema istraživanju BIRN-a Srbije bila posrednik za nabavku respiratora koje je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) 26. ožujka direktnom pogodbom dogovorio s beogradskom firmom “Sinofarm”.

Kako stoji u istraživanju, kompanija i njen vlasnik Nikola Sinobad, koji imaju odličnu suradnju s brojnim kineskim kompanijama, umjesto direktnog dogovora s proizvođačima iz Kine, odlučuju da u posao uvedu posrednika iz Podgorice, kompaniju “BTL Medical Montenegro” u vlasništvu Sanje Letić i sa skromnijim financijskim rezultatima.

“Podgorička firma je za beogradsku trebalo nabaviti 400 respiratora. Od toga 200 manjih respiratora, plus 200 većih, a sve to za 8,9 milijuna eura”, navodi BIRN Srbije.

“Sinofarm” je tvrdio da je izabirana crnogorska firma zbog toga jer su garantirali da imaju respiratore na lageru u Kinu, te su potpisani ugovori 28. ožujka za nabavku 200 respiratora marke ACM812A, ukupne vrijednosti pet milijuna eura, a drugi o nabavci 200 respiratora marke Shangrila 510S od 29. ožujka, ukupne vrijednosti 3.9 milijuna eura.

Rok za isporuku skupljih i većih respiratora bio je već 30. ožujka, a onih jeftinijih i manjih 14. travnja 2020. godine.

“Nakon zaključenja ugovora i prijema avansa od 8.900.000 eura, ‘BTL Medical’ krši svoje ugovorne obveze, ne dostavlja respiratore i obavještava ‘Sinofarm’ da sad pak ne može da isporuči respiratore do kraja travnja 2020. godine, nasuprot ranije datim tvrdnjama i garancijama da se isti nalaze na lageru ove kompanije”, kazali su odvjetnici “Sinofarma” za BIRN Srbije.

Zato “Sinofarm” 5. i 7. travnja raskida oba ugovora i traži novac nazad, što “BTL” ne prihvata, jer smatra jednostranim raskidom. Prema medijima iz Crne Gore, slučaj je sada pred Privrednim sudom u Podgorici.

Kopirati
Drag cursor here to close