Novi balončići sapunice

Afera malina i preko granica: Respiratori nabavljeni preko Crne Gore

Navodno podgorička firma nije izravno nabavljala respiratore u Kini, već da je i ona koristila posrednike...
Vijesti / Flash | 07. 05. 2020. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine, koje je za potrebe Federacije BiH i naručitelja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nabavila firma Srebrena malina iz Srebrenice kao posrednik se pojavljuje BTL Medical Montenegro, tvrtka iz Crne Gore.

Portal Klix objavio je kako je posrednik bila privatna firma iz Podgorice koja se bavi trgovinom medicinske opreme.

''Oni 14. travnja sklapaju ugovor s prodavcem 100 respiratora iz Kine firmom Shangai ChangQi Medical Tehnology Center. U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora model ACM812A, proizvođača Chang Feng. Cijena je 30 milijuna kineskih juana, odnosno 3,9 milijuna eura (7,6 milijuna KM). Podsjetimo da je Federacija BiH za kupovinu izdvojila 10,5 milijuna KM, što je otprilike 5,36 milijuna eura'', navodi Klix.

U aneksu ugovora je jasno definirano da je prodavac respiratora kineska firma Shangai ChangQi Medical Tehnology Center, kupac je kao posrednik crnogorska firma BTL Medical Montenegro, čija je vlasnica Sanja Lekić, a kao krajnji kupac navodi se Srebrena malina koju zastupa Fikret Hodžić.

Navodno podgorička firma nije izravno nabavljala respiratore u Kini, već da je i ona koristila posrednike i to jednu firmu s Cipra, koja se bavi trgovinom oružjem, te jednu firmu iz Rijeke.

Ista firma bila je uključena u nabavku za Srbiju, ali je posaopropao jer je novac kasno uplaćen, odnosno sa zakašnjenjem od nekih šest sati i zbog toga navodno respiratori nisu mogli biti preuzeti s lagera u Pekingu.

 


''Na koji način je Srebrena malina došla u priliku da trguje i posreduje s firmom iz Podgorice prilikom nabavke respiratora je posebno pitanje. Da li je Srebrena malina iskoristila raskid ugovora Sinofarma (firlma za nabavku u Srbiji, op.ur.) i BTL Medicala Montenegro pa ušla u posao i preuzela respiratore koji su bili namijenjeni za Srbiju i koji su već čekali na lageru?'', pita se Klix.

Dnevni pak avaz piše kako je vlasnica firme Sanja Lekić preduzetnica već 19 godina te da Osnovna djelatnost firme je trgovina na malo i veliko kozmetičkim, frizerskim i medicinskim proizvodima i aparaturom.

Također, vlasnica je i privatne ustanove za obrazovanje odraslih koja pokriva obuke za: kozmetičar – estetičar, frizer, maser, šminker, wellness i SPA terapeut.

 

Kopirati
Drag cursor here to close