Tivat

U 101. godini preminuo Branko Mamula, nekadašnji admiral flote JNA

Branko Mamula nositelj je 11 jugoslovenskih visokih odlikovanja, te još deset drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan.
Vijesti / Flash | 20. 10. 2021. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najznačajnijih vojno-političkih rukovoditelja bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, admiral flote Jugoslovenske ratne mornarice u mirovini Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101. godini života, prenose crnogorske Vijesti.

Mamula je preminuo od posljedica koronavirusa, u svom stanu u Tivtu gdje je živio zadnjih dvadesetak godina sa svojom suprugom Mirjanom Jakelić – Mamula.

Branko Mamula bio je jedna od najpoznatijih ličnosti koje su sudjelovale u formiranju i razvoju nekadašnje "Titove Jugoslavije", od Drugog svjetskog rata do krvavog raspada SFRJ u građanskim ratovima početkom devedesetih.

Mamula rođen je 30. svibnja 1921. u selu Slavsko Polje u općini Vrginmost u Hrvatskoj. Branko Mamula je osnovnu školu završio u rodnom selu, četiri razreda Realne gimnazije u Glini, a Državnu trgovačku akademiju u Karlovcu.

Sudionik je Narodnooslobodilačkog rata i nositelj Partizanske spomenice 1941. godine. Sudjelovao je u mnogim bitkama od početka ustanka u Hrvatskoj 1941. do konačnog oslobođenja Jugoslavije u svibnju 1945.

Nakon rata, obavljao je visoke dužnosti u Floti Jugoslovenske ratne mornarice, odnosno Vojnopomorskom školskom centru, kao i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolirala Sjeverni Jadran. Obavljao je potom dužnosti u Glavnoj političkoj upravi Ministarstva narodne obrane, ali je odbio zahtjev da preuzme dužnost načelnika Uprave državne sigurnosti za područje Hrvatskog primorja i Istre te se vratio na visoke vojne dužnosti u Komandi JRM. U kolovozu 1958. završio je Višu vojnopomorsku akademiju kao prvi u rangu, a u jesen iste godine poslali su ga na jednogodišnje vojno školovanje u Veliku Britaniju. Kasnije je završio tečaj operatike u Ratnoj školi JNA u Beogradu i tečaj viših pomorskih časnika pri Mornaričkom školskom centru u Splitu.

Tri godine je početkom šezdesetih službovao u Sudanu na dužnosti vojnog savjetnika u vojsci tek oslobođene te republike u istočnoj Africi. Nakon povratka u Jugoslaviju, obavljao je brojne visoke dužnosti u jedinicama JRM i JNA, te saveznom Sekretarijatu za narodnu obranu. U lipnju 1979. postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba JNA na kojoj ostaje do svibnja 1982. kada je imenovan za saveznog tajnika (ministra) za narodnu obranu koju je obavljao do umirovljenja u najvišem mornaričkom činu – admiral flote, 1988. godine.

Napisao je ukupno osam knjiga među kojima i više stručnih knjiga iz područja vođenja rata na moru: „Mornarice na velikim i malim morima“, „Suvremeni svijet i naša obrana“, „Obrana malih zemalja“, kao i knjige memoarsko-političko-analitičkog sadržaja „Slučaj Jugoslavija“ i „Rat u novom stoljeću“ i “Admiral s Korduna”. Objavljivao je znanstvene radove u brojnim domaćim i stranim publikacijama, a američki stručni mornarički časopis „US Navy Proceedings“ dodijelio mu je godišnju nagradu za 1973. godinu.

Branko Mamula nositelj je 11 jugoslovenskih visokih odlikovanja, te još deset drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan. Dobitnik je i više spomen-medalja u SFRJ, SSSR, Ruskoj Federaciji i Crnoj Gori.

Admiral flote Branko Mamula bit će pokopan danas na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.

Kopirati
Drag cursor here to close