Podcast BURA

Anđelko Mikulić: Kako smo 1991. zaustavili tenkove JNA na Pologu

''Bio je to romantičarski duh i sve se to dogodilo pomalo romantičarski", rekao je Mikulić.
Vijesti / Flash | 07. 05. 2021. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anđelko Mikulić, načelnik općine Široki Brijeg s početka 1990.-ih godina gostovao je u Podcastu Bura povodom obilježavanja 30. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA u mjestu Polog između Mostara i Širokog Brijega.

Mikulić, inače kasnije istaknuti dužnosnik HDZ-a BiH, u razgovoru s voditeljem i urednikom Podcasta Bura Juricom Gudeljom, prisjetio se ključnih događaja od prije 30 godina kad je puk Hercegovine svojim tijelima i pokretnom imovinom zaustavio JNA tenkove. Bilo je to vrijeme ni rata ni mira u BiH, a Mikulić je bio jedan od onih ljudi koji je prepoznao važnost povijesnog trenutka i pomogao organizirati narod da se tenkovi zaustave.

Video: Podcast BURA - Anđelko Mikulić: Kako smo 1991. zaustavili tenkove JNA na Pologu

"Kad sad pogledam što sam tad razmišljao, čini mi se da se nisam promijenio. Bio je to romantičarski duh i sve se to dogodilo pomalo romantičarski", rekao je Mikulić.

Istaknuo je kako je tijekom 1980.-ih vjerovao da se stvari mogu rješavati mirnim putem. Jugoslavija je tad, veli, bila vojna sila, iako bi on volio da je bila umna i ekonomska sila, a ne vojna.

"Svi su se plašili te vojne sile, izgleda, osim nas. ta vojna sila tad je podržavala balvan revoluciju u Hrvatskoj i mi smo se tad također osjetili ugroženima".

Govorio je o tomu kako se pregovaralo s vodstvom JNA o puštanju kolone, o ulogama Alije Izetbegovića i Stjepana Kljujića u pregovorima. Rekao je kako Kljujić nije dobro "pročitao" situaciju te kako je Izetbegović vrlo dobro postupio u danim trenutcima.

Ocijenio je i kako je tadašnji zapovjednik, pukovnik Milojko Pantelić, zapravo bio vrlo častan čovjek koji je u tim danima postupio vrlo odgovorno.

"Mislim da je Pantelić bio častan i dobar čovjek".

Također, govorio je o ulozi hercegovačkih franjevaca u cijelom događaju, a opisao je i ozračje koje je vladalo tijekom tri dana dok je kolona oklopnih vozila JNA bila zaustavljena.

"Prvu večer se čak govorila poezija", podsjetio je.

Govorio je i o ulozi novinara i medija u cijeloj priči o tomu kako su novinari Petar Miloš i Smiljko Šagolj stavili izvještaj s terena u međunarodnu razmjenu, te je svjetska javnost doznala za događanje na Pologu.

Također, naglasio je kako je naposljetku najvažnije da je sve prošlo bez prolivene krvi, tj. bez ikakvih incidenata.

Kopirati
Drag cursor here to close