Ministarstvo pravde

Zašto Siniša Petrić dolazi služiti kaznu u BiH

Pošto je osuđeni Petrić bio nedostupan nadležnim tijelima Republike Srbije, pravosudna tijela te države zamolnicom zatražila preuzimanje…
Vijesti / Crna Kronika | 11. 01. 2024. u 14:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine upoznato je sa slučajem u kojem se traži da Siniša Petrić izdrži kaznu zatvora po navedenoj presudi Okružnog suda u Banja Luci, a kojom je preuzeto izvršenje kazne zatvora izrečene u Kraljevini Španjolskoj, potvrđeno je za portal Bljesak.info.

Molba za transfer

Kako nam je pojašnjeno iz ministarstva, po molbi za transfer Okružnog suda u Banja Luci osuđenog Petrića, državljanina BiH, Ministarstvo pravde Kraljevine Španjolske je, sukladno odredbama Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, dostavilo dokumentaciju u svrhu priznanja španjolske presude i transfera osuđenoga u BiH s ciljem daljeg izdržavanja kazne zatvora izrečene u Kraljevini Španjolskoj.

''Presudom Okružnog suda u Banja Luci od 11.02.2020. godine, priznata je presuda 3. Odjela kaznenog vijeća Nacionalnog suda Španjolske od 22.12.2014. godine i osuđenom je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 14 godina, s tim da izvršenje preostalog dijela izrečene zatvorske kazne nastupa 2027. godine'', navedeno je.

Iz ministarstva dodaju da su, pošto je osuđeni Siniša Petrić bio nedostupan nadležnim tijelima Republike Srbije, pravosudna tijela te države zamolnicom zatražila preuzimanje izvršenja kazne zatvora u trajanju od 15 godina, izrečene presudom Okružnog suda u Subotici od 30.7.2007. godine, zbog počinjenih više kaznenih djela ''teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja'' pa je Okružni sud u Banja Luci presudom od 1.2.2023. godine preuzeo izvršenje navedene kazne zatvora i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora Siniši Petriću u trajanju od 15  godina.

Ne zna se u kojem zatvoru

''Dakle, nakon što osuđeni Siniša Petrić izdrži kaznu zatvora po navedenoj presudi Okružnog suda u Banja Luci, kojom je preuzeto izvršenje kazne zatvora izrečene u Kraljevini Španjolskoj, isti će nastaviti s izdržavanjem zatvorske kazne u trajanju od 15 godina po navedenoj presudi Okružnog suda u Banja Luci, kojom je preuzeto izvršenje kazne zatvora izrečene u Republici Srbiji'', navelo je Ministarstvo pravde BiH.

Dodalo su kako ovo ministarstvo nije upoznato u kojoj će zatvorskoj ustanovi osuđeni Siniša Petrić, ukoliko bude transferiran u Bosnu i Hercegovinu, izdržavati zatvorsku kaznu, jer je to pitanje vezano za sud koji vrši upućivanje osuđenika na izdržavanje izvršenja kazne zatvora.

Video: Siniša Petrić Zenica - Životna Priča

''Vezano za pitanje zašto je Okružni sud u Banja Luci uopće priznao odluku španjolskog suda, riječ o pitanju koje spada u nadležnost odgovarajućih pravosudnih tijela u BiH, a u čiji se rad Ministarstvo pravde BiH, kao izvršno tijelo vlasti, ni u kojem slučaju ne može miješati, jer svaki sud odlučuje o svojoj stvarnoj i mjesnoj nadležnosti, te, ukoliko nije nadležan, dužan je, sukladno zakonu, predmet proslijediti nadležnom sudu na postupanje'', navedeno je iz ministarstva za Bljesak.info.

Alarmi

Prema nekim informacijama, Petrić bi u Sarajevo trebao sletjeti iz Španjolske 17. siječnja, a sarajevski portal Raport objavio je kako je ovakva odluka suda ''upalila alarme u svim policijskih i obavještajnim agencijama u BiH koje su zatečene odlukom jer o njoj faktički skoro ništa nisu znali''.

Krajem 2022. godine pisalo se kako je Petrić iz španjolske trebao biti prebačen u Trebinje na odsluženje kazne.

Siniša Petrić je inače bio osuđen na 15 godina, ali je 1999. pobjegao iz zatvora Dubrava u Srbiji. Srpsko pravosuđe je za njim 2000. godine raspisalo potjernicu, po kojoj je 2003. uhićen u Frankfurtu. Poslije ekstradicije u Srbiju Petrić je smješten u zatvor u Sremskoj Mitrovici, iz kojeg se udaljio tijekom slobodnog vikenda, s kojeg se nije vratio 2007. O njemu se ništa nije znalo, dok ponovo nije uhićen u društvu Luke Bojovića u Valenciji 2012. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close