Bivši direktor OSA

Osmica i u zatvoru pravi probleme

Osmica je nakon uhićenja i određivanja pritvora smješten u zatvoru Vojkovićima, a pojedini mediji prenijeli su da je policajac unio telefon u ćeliju
Vijesti / Crna Kronika | 04. 01. 2024. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog komunikacije sa uhićenim bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom suspendirani su sudski policajac i zapovjednik smjene iz zatvora u Vojkovićima.

Osmica je nakon uhićenja i određivanja pritvora smješten u zatvoru Vojkovićima, a pojedini mediji prenijeli su da je policajac unio telefon u ćeliju u kojoj je smješten Mehmedagić, prenosi Glas Srpske. 

Suspenzija

"Policajac koji nije radio u tom bloku došao je u dio u kojem se nalazio Mehmedagić. To mu je omogućio zapovjednik smjene. Protiv obojice su pokrenuti disciplinski postupci i oni su suspendirani. To je ono što ja znam. Sa svim neregularnostima upoznata je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te ostale nadležne institucije", kazao je “Glasu” direktor Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima Siniša Perković.

Naglašava da je reagirao onako kako je smatrao da treba te da je Mehmedagiću, između ostalog, određen pritvor i iz razloga da ne komunicira sa drugim osobama.

"Vjerovatno je taj zaposlenik, zatvorski čuvar, razgovarao sa Mehmedagićem. O čemu i šta, stvarno ne znam?! Je li korišten telefon od strane Mehmedagića i koga je zvao, ja o tome ne znam ništa i time se bave SIPA i Tužiteljstvo BiH", poručio je Perković.

Pojedini mediji iz FBiH objavili su da je prošlog tjedna jedan zatvorski policajac ušao u pritvorsku ćeliju uhićenog Mehmedagića i unio mu telefon. Kako su naveli, u prvi mah postojale su indicije da su samo razgovarali, dok se kasnije ispostavilo da mu je policajac unio mobilni telefon.

Afera Prisluškivanje

Mehmedagić je zajedno sa suspendiranim predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom uhićen i pritvoren zbog afere “Prisluškivanje”. Njima je jednomjesečni pritvor određen 21. prosinca prošle godine.

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić je nakon uhićenja izjavio da su prikupljeni dokazi koji Debevca i Mehmedagića terete za zloupotrebu službenog položaja, odnosno za nezakonito prisluškivanje sudaca Suda BiH i radnika Tužiteljstva BiH u 2020. godini.

"Za sada ne postoje dokazi da su te radnje vršene prema političkim ličnostima i strankama, ali će te informacije biti provjerene", poručio je tada Kajganić.

Nakon uhićenja Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića privedena je i Vasvija Vidović, poznata odvjetnica. Naime, ona je uhićena jer je pokušala da iznese telefon koji je bio skriven kod jednog od osumnjičenih iz prostorija SIPA. Vasvija je tada nakon saslušanja u Tužiteljstvu puštena na slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close