Topola kod Viteza

Otkriveni vandali koji su oskvrnuli spomen obilježje posvećeno ubijenim Hrvatima

Službenici kriminalističke policije Policijske postaje Vitez uspješno su rasvijetlili kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari koje je izvršeno 30.5. ove godine u mjesnom groblju Topala, u mjestu Ahmići, općina Vitez.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 06. 2021. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva mladića iz Zenice osumnjičeni su da su da su demolirali spomen obilježje ubijenim Hrvatima u središnjoj Bosni.

Naime, službenici kriminalističke policije Policijske postaje Vitez uspješno su rasvijetlili kazneno djelo Oštećenje tuđe stvari koje je izvršeno 30.5. ove godine u mjesnom groblju Topala, u mjestu Ahmići, općina Vitez.  

Prema prijavi, od strane nepoznatih osoba na spomen obilježju koje se nalazi u navedenom groblju razbacane su svijeće i vaze od cvijeća te razbijeno staklo na križu, gdje je zatečeno nekoliko praznih boca od piva.

Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da su osumnjičeni za izvršenje predmetnog kaznenog djela E.Z., rođen 1990. godine, i B.O., rođen 1996. godine, obojica iz Zenice.

Protiv osumnjičenih nadležnom tužiteljstvu slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenom kaznenom djelu Oštećenje tuđe stvari, priopćeno je iz MUP-a Srednjobosanske županije.

Podsjetimo, ovo spomen obilježje, koje se nalazi uz magistralni put u središnjoj Bosni nedaleko Viteza, podignuto je u spomen na 653 Hrvata koji su ubijeni za vrijeme 316 dana duge opsade u ratu s bošnjačkom Armijom BiH.

Nakon nemilog događaja reagirao je i općinski odbor HDZ-a BiH Vitez koji je osudio uništavanje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima.

"Spomenici su tu da svjedoče o trajnoj vjeri našeg naroda, ali i da čuvaju spomen na žrtvu hrvatskog naroda u obrani Lašvanske doline. U 316 dana potpunog okruženja Viteza poginula su 653 Hrvata, što je i navedeno na samom spomeniku. Stoga, držimo kako je cilj uništavanja spomenika izraz najprimitivnijeg odnosa prema povijesti, religiji i kulturi te isti osuđujemo te pozivamo nadležne organe da otkriju i sankcioniraju počinitelje", navedeno je iz OO HDZ BiH Vitez.

Na koncu priopćenja HDZ BiH Vitez iskazao je spremnost da se žurno provede i obnova oštećenih dijelova spomenika te će putem svih dužnosnika dati punu potporu predstavnicima braniteljskih udruga.

Kopirati
Drag cursor here to close