Vitez

Oskvrnuto spomen obilježje posvećeno ubijenim Hrvatima

Na središnjem spomen obilježju u groblju Topala oštećen je križ, uništena je betonska ograda, te su počupane i bačene posude za cvijeće.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2021. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepoznati počinitelji oskvrnuli su u noći na nedjelju nedaleko Viteza spomen obilježje posvećeno ubijenim Hrvatima tijekom rata u toj srednjobosanskoj općini, izvijestili su lokalni mediji. 

Na središnjem spomen obilježju u groblju Topala oštećen je križ, uništena je betonska ograda, te su počupane i bačene posude za cvijeće. Na mramornome križu je tupim predmetom razbijeno staklo koje se nalazilo u njegovu središtu. Portal Viteški objavio je i fotografije ovoga vandalizma.

Ovo spomen obilježje, koje se nalazi uz magistralni put u središnjoj Bosni nedaleko Viteza, podignuto je u spomen na 653 Hrvata koji su ubijeni za vrijeme 316 dana duge opsade u ratu s bošnjačkom Armijom BiH. 

Općinski odbor HDZ-a BiH Vitez osuđuje uništavanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima

Općinski odbor HDZ BiH Vitez na čelu s predsjednikom Borisom Marjanovićem u povodu skrnavljenja spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu koje je podignuto uz groblje Topala najoštrije osuđuje demoliranje katoličkih i hrvatskih obilježja.

"Spomenici su tu da svjedoče o trajnoj vjeri našeg naroda, ali i da čuvaju spomen na žrtvu hrvatskog naroda u obrani Lašvanske doline. U 316 dana potpunog okruženja Viteza poginula su 653 Hrvata, što je i navedeno na samom spomeniku. Stoga, držimo kako je cilj uništavanja spomenika izraz najprimitivnijeg odnosa prema povijesti, religiji i kulturi te isti osuđujemo te pozivamo nadležne organe da otkriju i sankcioniraju počinitelje", navedeno je iz OO HDZ BiH Vitez.

Na koncu priopćenja HDZ BiH Vitez iskazao je spremnost da se žurno provede i obnova oštećenih dijelova spomenika te će putem svih dužnosnika dati punu potporu predstavnicima braniteljskih udruga.

Kopirati
Drag cursor here to close