Osuda

Oskvrnuto spomen obilježje za poginule branitelje HV-a kod Ravnog

''Dignitet i žrtva poginulih hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji za obranu domovine ne smiju biti ni na koji način oskvrnuti i svaka vrsta devastacije spomenika podignutih njima u čast zaslužuje oštru osudu''
Vijesti / Flash | 21. 07. 2020. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepoznati počinitelji polomili su četiri križa postavljena u spomen na poginule pripadnike 156. brigade Hrvatske vojske u mjestu Slivnica na jugoistoku Ravnog u BiH nedaleko od granice s Hrvatskom u dubrovačkom zaleđu, a incident je osudilo i ministarstvo hrvatskih branitelja.

Kako u u utorak izvijestili iz ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), oskvrnuto je spomen obilježje o čemu je policiju izvijestio mještanin. U prijavi se navodi kako su polomljena četiri križa. Policija je provela očevid i traga za počiniteljima, navodi se u informaciji MUP-a HNŽ-a sa sjedištem u Mostaru.

Vandalski čin osudilo je i ministarstvo hrvatskih branitelja. Ovo nije prvi put da se u Slivnici, koja je prije rata pripadala općini Trebinje, događa skrnavljenje spomen obilježja. Prije dvije godine također su bili polomljeni križevi.

''Dignitet i žrtva poginulih hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji za obranu domovine ne smiju biti ni na koji način oskvrnuti i svaka vrsta devastacije spomenika podignutih njima u čast zaslužuje oštru osudu'', navodi se u priopćenju ministarstva branitelja koje je pozvalo na pronalaženje počinitelja i njihovo sankcioniranje, piše Hina.

U mjestu Slivnica 4.srpnja 1992. godine u akciji oslobađanja šireg dubrovačkoga zaleđa poginuli su pripadnici specijalne postrojbe ''Kobac'' 156. Brigade HV: Tomislav Skočibušić, Markica Roso, Boro Bandić i Stipe Ursić. Njima u spomen i sjećanje suborci su na tom mjestu postavili četiri križa 2003. godine.

Tim povodom Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Makarsko primorje održala je konferenciju za novinare, nazočni su joj bili i gradonačelnik Jure Brkan, predsjednik makarskog Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek te predstavnik Općine Baška Voda Filipa Vidulin, na kojoj su osudili rušenje spomenika hrvatskim vitezovima ‘Kobcima’.

- Najoštrije osuđujemo rušenje spomenika poginulim hrvatskim vitezovima, pripadnicima Specijalne postrojbe ‘Kobac– 156. brigade HV u mjestu Slivnica, općina Ravno – Dubrovačko zaleđe.

Općina Ravno na jugu BiH, koja je uglavnom nastanjena Hrvatima, prvo je mjesto u BiH koje je stradalo u agresiji rezervista i tzv. JNA u jesen 1991.

Kopirati
Drag cursor here to close