Akcija Tips

Tri osobe uhićene zbog dojava o namještenim mečevima

Pretresi su obavljeni u suradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Istočno Sarajevo i MUP-a Županije Sarajevo.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 11. 2023. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici MUP-a RS-a su postupajući po naredbi Osnovnog suda Sokolac, a uz koordinaciju Okružnog javnog tužiteljstva Istočno Sarajevo, u akciji "Tips" uhitili su tri osobe - M. S. iz Foče, F. V. i M. Š. iz Istočne Ilidže zbog osnova sumnje da su izvršili kaznena djela prevara, iznuda i pranja novca.

Na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac pretresene su kuće i prostorije koje koriste navedene osobe i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više računala, više komada različitih mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa navedenim kaznenim djelima.

Lažne dojave

Pretresi su obavljeni u suradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Istočno Sarajevo i MUP-a Županije Sarajevo.

"Nakon kriminalističke obrade, uz suglasnost postupajućeg tužitelja OJT Istočno Sarajevo, dvije osobe su puštene na slobodu, a protiv njih izvještaj o izvršenim kaznenim djelima bit će proslijeđen nadležnom tužiteljstvu u redovnoj proceduri, dok će jedna osoba uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predana u dalju nadležnost OJT Istočno Sarajevo", priopćio je MUP RS-a.

Kako navode, utvrđeno je da su navedena kaznena djela u vezi s lažnim dojavama o namještenim sportskim mečevima.

Način izvršenja

Način izvršenja spomenutih kaznenih djela je taj da su ove osobe pravile naloge na društvenim mrežama Facebook i Instagram, putem kojih su se reklamirali kako posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima. Nakon toga su stupali u kontakt sa oštećenim, obmanjivali ih da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima, te ih navodili da im uplaćuju novac za navodno klađenje na ime fizičkih osoba u BiH (najčešće putem Western Uniona, MoneyGrama, Međunarodne poštanske uputnice i dr.).

Poslije izvršene uplate, izvršitelji ovih kaznenih djela su i dalje obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju (praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica), tražeći od njih da im uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično, naveli su iz MUP-a RS-a.

Kako dodaju, u određenom trenutku žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju daljnje uplate, a u toj fazi, izvršitelji, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvama, počinju da im prijete i iznuđuju još novca od njih.

Upozorenje građanima

MUP RS-a ponovno upozorava građane da ne vjeruju osobama, koja se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu uopće, navodeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer se radi o prevari.

"Kao što je navedeno, izvršitelji ovih kaznenih djela, u obmanjivanju oštećenih, na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju tzv. "dokaze" u vidu fotografija i videozapisa o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja, te na taj način reklamirajući se na društvenim pronalaze svoje potencijalne žrtve", priopćio je MUP RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close