Nitko ništa

Šutnja i nakon 25 godina od atentata na Jozu Leutara

I nakon toliko godina od atentata i smrti, još uvijek nema nikakvih pomaka u tome da se otkriju počinitelji i nalogodavci.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 03. 2024. u 10:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Federalne uprave policije i Federalnog ministarstva unutarnjih poslova na čelu s ministrom Ramom Isakom i direktorom Vahidinom Munjićem povodom obilježavanja 25. godišnjice atentata na zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara položili su vijence na mjestu pogibije na spomen-obilježju u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane.

I nakon toliko godina od atentata i smrti, još uvijek nema nikakvih pomaka u tome da se otkriju počinitelji i nalogodavci.

Ispitani svjedoci

Lani je Tužiteljstvo BiH izvijestilo da je ispitalo više svjedoka iz Hrvatske i BiH te iz inozemstva o okolnostima atentata na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara iz 1999., u sklopu nove istrage koja se vodi nakon što je Ustavni sud BiH 2021. prihvatio priziv Leutarove obitelji.

Ustavni sud utvrdio je "povrede prava na život" i neučinkovitost vlasti da provedu istragu i pronađu počinitelje ubojstva Leutara te je naložio otvaranje nove istrage.

Naime, doministar unutarnjih poslova Federacije BiH stradao je u atentatu autobombom, koji je izveden 16. ožujka 1999. u središtu Sarajeva, a preminuo je dva tjedna kasnije u bolnici.

Za njegovo ubojstvo je bilo optuženo šestero Hrvata, koje je u procesu Županijski sud u Sarajevu oslobodio odgovornosti.

Prema izvještaju koji je sačinilo Federalno tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je 6. travnja 2000. od Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zaprimilo kaznenu prijavu protiv sedam osoba: Ivana Andabaka, Dominika Ilijaševića, Zorana Bašića, Leutarovog vozača Željka Ćosića, Marija Miličevića, Jadranka Lučića i Jadranka Bajkušu zbog kaznenog djela “terorizam”.

Politički vrh

Istraga protiv Lučića je obustavljena, a protiv ostalih je 9. ožujka 2001. podignuta optužnica. Kantonalni sud u Sarajevu donio je 12. studenog 2001. oslobađajuću presudu na koju je kantonalno tužiteljstvo uložilo žalbu.

Vrhovni sud FBiH je potvrdio oslobađajući presudu protiv šest optuženih. Iskaz svjedoka tužiteljstva Merima Galijatovića, višestruko osuđivanog za više krivičnih djela, a na kojem je zasnovana optužnica, u potpunosti je odbačen.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je na sjednici održanoj 5. listopada 2021. usvojio apelaciju Ivice Leutara i konstatirao da su ''razlozi zašto istraga još nije završena, koje su naveli Tužiteljstvo Kantona Sarajevo i državno Tužiteljstvo BiH, apsolutno neprihvatljivi i nedovoljni da opravdaju ovako dugo trajanje istrage koja je još u tijeku''.

Ustavni sud je ''našao za potrebno da Tužiteljstvu BiH, kao nadležnom za istragu, naloži da poduzme sve potrebne mjere''.

Obitelj Joze Leutara sumnja kako iza njegovog ubojstva stoje donedavni bošnjački politički vrh iz Sarajeva i brojne institucije koje su godinama zataškavale taj slučaj. Njegov sin Ivica Leutar ranije je rekao kako je uvjeren da će ubojice biti pronađeni ako dođe do promjene vlasti.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close