Nadzor

Supružnici u BiH optuženi da su za više od 200 osoba izdavali lažne diplome

Njima se na teret stavljaju krivotvorenja službenih isprava i zloupotreba položaja i ovlasti, a sve se tiče izdavanja lažnih diploma.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 01. 2024. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužiteljstva USK protiv supružnika Šemsudina Habibovića i Maide Cepić Habibović, te Neire Šabić iz Sanskog Mosta, kao i pravnog lica Centar za obrazovanje odraslih osoba Multilingua iz Sanskog Mosta.

Njima se na teret stavljaju krivotvorenja službenih isprava i zloupotreba položaja i ovlasti, a sve se tiče izdavanja lažnih diploma. Svi oni su bili odgovorne osobe u spornoj ustanovi koja se bavila izdavanjem lažnih diploma.

Tužiteljstvo USK istragom je utvrdilo da je Multilingua za četiri godine svoga rada omogućila da više od 200 osoba iz Bosne i Hercegovine stekne diplome, a da prethodno nisu pohađali nastavu niti su polagali završne ispite ili programe prekvalifikacije.

Nadzorom koji su ranije proveli inspekcijski timovi Ministarstva obrazovanja, znanosti i kulture USK, utvrđeno je kako je ova škola izdavala diplome i za zanimanja za koja nisu imali potrebna odobrenja za izvođenje nastave i obuke. Tako su, na primjer, izdali diplome za automehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača i strojarskog tehničara programera CNC strojeva.

Prema neslužbenim informacijama, diplome su prodavane po cijeni od 1.500 maraka, te je tom prilikom ostvarena značajna nezakonita korist.

Inače, treba istaknuti kako je spomenuta ustanova iz Sanskog Mosta bila u centru afere diploma od prije šest godina, koja je imala snažan odjek u Bosni i Hercegovini, ali i van njenih granica.

U sudskom postupku povodom ove afere, Šemsudin Habibović osuđen je na zatvorsku kaznu od 13 mjeseci, kao i Senad Pehlivan, koji je bio posrednik u kupovini sporne diplome, a kako prenose Nezavisne novine.

Nejra Šabić je tada osuđena na uslovnu kaznu zatvora od osam mjeseci s rokom provjere od tri godine. Habibović se još nalazi na odsluženju zatvorske kazne, a Tužilaštvo USK je blokiralo imovinu pomenutih supružnika, za koju se smatra da je izgrađena nezakonito ostvarenim novcem.

Kopirati
Drag cursor here to close