Proširen popis

Provjere lažnih diploma: I škola iz Mostara na popisu institucija koje se 'češljaju'

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i policijski tim službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) intenzivno rade na istrazi u predmetu visoke korupcije...
Vijesti / Flash | 11. 12. 2023. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proširen je popis osumnjičenih i broj fakulteta iz oba entiteta i Brčko distrikta koji su sporazumno djelovali s ciljem neovlaštene kupoprodaje javnih isprava, prenosi Oslobođenje.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i policijski tim službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) intenzivno rade na istrazi u predmetu visoke korupcije zbog nezakonitog izdavanja i prodaje fakultetskih diploma.

Akcija Klaster

Da je riječ o obimnoj istrazi svjedoče najnovije informacije iz državnog Tužiteljstva prema kojim je istraga proširena na još nekoliko visokoškolskih ustanova u oba entiteta i Brčko distriktu, što je potvrdio državni tužitelj Senad Osmić. Detalje o tome dokle se došlo u istrazi nedavno je zatražio šef Kluba zastupnika SBiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić, podsjećajući da je SIPA u veljači izvela akciju Klaster u više gradova naše zemlje.

Crnogorski mediji pišu kako na desetine tisuća osoba radi u javnom sektoru sa diplomama kupljenim u Srbiji i BiH.

''Intenzivno se vrši analitička obrada izuzetno obimne dokazne građe i materijalne dokumentacije koja je po naredbama Suda BiH privremeno oduzeta od visokoškolskih ustanova, uz istovremeno provođenje potrebnih vještačenja, saslušanja velikog broja svjedoka i drugih istražnih radnji. Istragom je obuhvaćeno 15 osumnjičenih osoba, među kojima su i službene i odgovorne osobe, uposlenici i vanjski suradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova iz oba entiteta i Brčko distrikta i to: Nezavisnog univerziteta NUBL, Univerziteta za poslovne studije UPS, Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej, Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM, Panevropskog univerziteta Apeiron, svi iz Banje Luke. Tu je i Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Brčko distrikt, te Univerzitet modernih znanosti CKM i Visoka škola Union iz Mostara’’, precizira Osmić.

Naš izvor kaže da bi bilo dobro, kad se istraga okonča, da svaka javna institucija izvrši vlastitu reviziju diploma zaposlenih.

Kupoprodaja javnih isprava

Oni su osumnjičeni da su sporazumno djelovali s ciljem neovlaštene kupoprodaje javnih isprava - diploma visokoškolskih ustanova, čiji promet nije dozvoljen propisima BiH. Spomenuta grupa je u dužem razdoblju u Banjoj Luci, Prijedoru, Travniku, Brčkom, Mostaru, ali i u drugim gradovima, kao i drugim državama pronalazila osobe zainteresirane za nezakonito sticanje diploma o stečenim akademskim titulama ili stručnim srednjoškolskim zvanjima ili zanimanjima na tim obrazovnim ustanovama, dakle, radi kupoprodaje diploma, tako što je dogovorno organizirala nezakonito izdavanje diploma o stečenim fakultetskim zvanjima ili zanimanjima bez stvarnog provođenja nastavnog procesa i polaganja ispita.

‘’Dobio sam zadovoljavajući odgovor i, koliko vidimo, proširuje se broj sveučilišta u odnosu na raniji period istrage, vrlo transparentno vidimo koja sveučilišta su kritična. Vidjet ćemo šta će istraga pokazati i ne treba ništa prejudicirati’’, kaže nam Čavalić.

Kako piše Oslobođenje,  ukoliko cijela istraga bude provedena temeljito, umnogome bi mogla da potrese javni sektor. U konačnici, ako se istragom utvrdi osnovanost sumnji i provede revizija, potrebne su i sankcije.

Iz informacija Tužiteljstva jasno je da su osumnjičeni mete pronalazili i van granica naše države, pa su afere - lažne diplome potresale Hrvatsku i Crnu Goru. Hoće li u pomoć istražiteljima priteći europski javni tužitelj, znat ćemo uskoro. Prije nekoliko dana u sjedištu Ureda europskog javnog tužitelja u Luxembourgu sporazum o suradnji tog ureda i Tužiteljstva BiH potpisali su glavna europska tužiteljica EPPO Laura Corduta Kovesi i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close