Džombić

Bivši premijer na sudu: Šteta od 24 milijuna

Antonija Dulić, predstavnica IRB-a je pročitala zahtjev pred Sudom, u kom se navodi da je banka pretrpjela značajnu imovinsku štetu uslijed neisplaćivanja kredita.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 06. 2022. u 16:13 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju Aleksandru Džombiću, bivšem premijeru Vlade Republike Srpske, pred Okružnim sudom u Banja Luci prezentiran je prijedlog imovinskopravnog zahtjeva uz ostvarivanje privremenih mjera osiguranja u kom se navodi da Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) potražuje od ''Energolinije'' više od 24 milijuna konvertibilnih maraka (KM) zbog neisplaćivanja kredita i štete koju je banka pretrpjela.

Antonija Dulić, predstavnica IRB-a je pročitala zahtjev pred Sudom, u kom se navodi da je banka pretrpjela značajnu imovinsku štetu uslijed neisplaćivanja kredita.

Davatelj kredita banci bio je Fond za razvoj i zapošljavanje, a korisnik zvornička ''Energolinija'', dok su jemci bili firme ''Alumina'' i ''Alusil'', rekla je Dulić.

U spomenutom dokumentu navodi se da 19,4 milijuna predstavlja glavnicu, 3,4 milijuna kamate, 370.000 maraka zatezne kamate, te 940.000 maraka zbog nezakonitog trošenja sredstava. Dulić je kazala da je ''Energolinija'' do listopada 2013. isplatila 518.474 KM, a ''Alumina'', koja je bila jemac od listopada 2013. do prosinca 2017. godine, 6.194.870 KM.

''Alumina'' je kasnije tužila IRB i tražila da se poništi ugovor o jemstvu, pojasnila je Dulić.

''Tužbu su usvojili Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud u Banja Luci i IRB RS-a je vratila ''Alumini'' spomenuti iznos od 6.194.870 KM'', rekla je Dulić.

Prema njenim riječima, nakon što je preduzeće ''Energolinija'' otišlo u stečaj, stečajni upravnik je osporio potraživanja Fonda za razvoj i zapošljavanje. Naglasila je da je podnesena tužba za utvrđivanje osnovanosti potraživanja od ''Energolinije'', kao i da su u tijeku sudski postupci s preduzećima ''Mehanika'' i ''Alusil''.

Nad poduzećem ''Energolinija'' otvoren je stečaj 2016. godine. Investiciono-razvojna banka je prijavila potraživanja, međutim stečajni upravnik je u potpunosti osporio ova potraživanja.

''Predlažemo da Sud zbog postupanja 'Energolinije' donese odluku da se donesu privremene mjere osiguranja 'Energoliniji' u stečaju. Da im se zabrani sakrivanje, otuđivanje i raspolaganje imovinom, naročito onom koja se nalazi pod hipotekom, te da im se zabrani raspolaganje svojim sredstvima u iznosu od 24.170.510 KM'', navela je Dulić.

Bivši premijer Vlade RS-a Aleksandar Džombić je optužen da je zloupotrebom službene dužnosti, kao član Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB-a RS-a, pogodovao da poduzeće ''Energolinija'' iz Zvornika dobije kredit od 19,4 milijuna KM iako u tom trenutku nije bilo kreditno sposobno.

Na današnjem ročištu ponovno se nije pojavio vještak Cvijo Šmanja iz Republičkog zavoda za sudsko vještačenje u Novom Sadu, a Sudsko vijeće je utvrdilo da je uredno primio poziv.

Predsjedavajući Vijeća sudija Dragan Uletilović je rekao da je nedopustivo da neko ko je uredno obaviješten ne dođe na zakazano ročište, te je naložio da se vještak ponovo pozove, kao i da Tužiteljstvo također stupi u kontakt sa njim.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. srpanj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close