Prodaja oružja

Suđenje Cikotiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Svjedok je rekao da je 2010. Ministarstvo sklapalo anekse ugovora sa “Scoutom”, mada mu nije poznat njihov sadržaj.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 06. 2022. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju bivšem ministru obrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću za zloupotrebu položaja, svjedok Državnog tužiteljstva govorio je o ugovorima i aneksima sklapanim sa zagrebačkim “Scoutom” o prodaji pokretne vojne imovine, kao i tužbi koju je ova firma podnijela, izvještava BIRN.

Dinamičnost

Muhamed Smajić, koji od 2005. obavlja dužnost tajnika Ministarstva obrane, kazao je da su Dobojskim sporazumom iz 2008. bila riješena pitanja pokretne i nepokretne vojne imovine, uključujući rješavanje viškova naoružanja. On je potvrdio da je Ministarstvo obrane trebalo provesti ugovore o prodaji pokretne imovine koje su ranije sačinila entitetska ministarstva.

Jedan od tih ugovora, kako je naveo, bio je sa firmom “Scout” iz Zagreba. Svjedok je rekao da je 2010. Ministarstvo sklapalo anekse ugovora sa “Scoutom”, mada mu nije poznat njihov sadržaj.

Smajić je govorio o sravnjavanju ugovora, analizi kojoj je u jednom trenutku pristupilo Ministarstvo, medijskom interesu i uključivanju Generalnog inspektorata 2012. te najavi uključivanja drugih agencija.

Na pitanje tužitelja Mladena Furtule je li uobičajeno da se isti dan odgovori na dopis za kupoprodajni ugovor, svjedok je rekao da je “dinamičnost česta pojava”.

Tužba od 20 milijuna

Smajić je kazao da je “Scout” podnio tužbu vrijednu više od 20 milijuna maraka, a da je novi ministar nastojao da organizuje mirno rješavanje spora.

“Smjenom Ibrahimovića i Okolića, parnica se nastavlja. U tijeku je izvršni postupak”, kazao je svjedok.

Pojasnio je kako je Sud BiH po tužbi presudio da se “Scoutu” stavi na raspolaganje roba koja je bila predmet ugovora, ali da je odbio da dodijeli traženi iznos od preko 20 milijuna maraka na ime izgubljene dobiti.

Optužnica tereti Cikotića da je u vremenskom 2009. do 2011. godine, po prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra i drugim osobama, u cilju pribavljanja koristi, iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine, i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je zaključio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva zaključena 2003. i 2004. godine.

Svjedok nije znao odgovor

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedok Smajić je rekao da je Mario Šego bio stručni savjetnik za rješavanje viškova naoružanja i da je bio nosilac tih poslova.

Branitelja Kadriju Kolića interesirala je procedura odobravanja akata, odnosno ugovora i aneksa u Ministarstvu. Svjedok je potvrdio da se nacrti šalju na paraf pomoćniku ministra, a potom jednom pa drugom zamjeniku. Prema njegovim riječima, ukoliko netko ima neku primjedbu, pravila bi se zabilješka ili bi se usmeno dao komentar.

“Ako stavi paraf, onda je suglasan”, kazao je Smajić.

Na pitanje suca Branka Perića može li ministar potpisati akt iako netko nije stavio paraf, svjedok je rekao kako ne može odgovoriti ni sa da ni sa ne. Dodao je da parafi impliciraju da je određeni službenik suglasan u dijelu koji je u njegovoj nadležnosti.

Smajić je na pitanja optuženog Cikotića rekao da se ne sjeća da je vidio akt u kojem je zamjenik ministra izrazio neslaganje sa nekim pitanjem.

Sutkinju Džemilu Begović interesiralo je li se u aneksu našlo naoružanje koje nije moglo biti predmet prodaje, ali svjedok nije znao odgovor na to pitanje.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme, do imenovanja novog člana umjesto sutkinje Begović, koja odlazi u penziju.

Kopirati
Drag cursor here to close