Mutap i ostali

Slučaj Memić: Prebacivanje istrage iz prometnog u odjel za krvne delikte

''Predmet je kod nas bio desetak dana. Proslijeđen je Sektoru krim-policije'', naveo je Bakija.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 03. 2022. u 16:57 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u veljači 2016. godine, svjedoci Tužiteljstva Bosne i Hercegovine govorili su o uviđaju i istrazi koju je prvobitno vodio prometni, a poslije odsjek za krvne delikte.

Vahid Bakija, koji je u to vrijeme bio zapovjednik Jedinice za promet, rekao je da je bio obaviješten o stradanju u Velikoj aleji na Ilidži i da istragu vodi tužitelj. On je kazao da je razgovarao i sa optuženim Hasanom Dupovcem, tadašnjim šefom Odsjeka za prometne istrage.

''Nazvao me da ima vozilo Renault Clio, koje bi se moglo dovesti u vezu i da će se prebaciti, s čime sam se složio'', rekao je Bakija.

On je dodao da je poslije u hangaru vidio to vozilo. Svjedok je kazao da ga je Dupovac kasnije nazvao i rekao mu da bi se u tom slučaju moglo raditi o ubojstvu i da treba obavijestiti Sektor za krvne i seksualne delikte.

''Predmet je kod nas bio desetak dana. Proslijeđen je Sektoru krim-policije'', naveo je Bakija.

Na pitanja Dupovca, svjedok je kazao da nije uočio nikakve nepravilnosti u istrazi.

Za prikrivanje dokaza, s Dupovcem se sudi Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Svjedok Mevludin Halilović rekao je da je 2016. bio načelnik Odjela uniformirane policije i da ga je zapovjednik Vahid Bakija upoznao kada je Memić preminuo i da će se uključiti Odsjek za krvne i seksualne delikte.

Halilović je govorio i o kasnijem formiranju ad hoc komisije i diskusijama da li im treba dostaviti dokumentaciju iz tog slučaja.

''Hasan je bio za to da se dostavi dokumentacija, drugi su mislili da je to vlasništvo Tužiteljstva'', kazao je svjedok.

Na pitanja Dupovca, Halilović je ispričao kako je kasnije zatražio izvještaje od krim-sektora i unutarnje kontrole i da su napisali da u istrazi nisu uočeni propusti, kao i to da je sve rađeno po zakonu.

On je govorio i o zahtjevima Nezavisnog odbora, grupe koja je provodila istragu po izvještaju ad hoc komisije, u kojem su bili navedeni određeni propusti, kao i disciplinskom postupku koji je obuhvatio sedam policijskih službenika, uključujući Barića.

Halilović je rekao da nije imao saznanja o nezakonitostima.

Svjedok Nermin Halilović je kazao da je bio na uviđaju na Ilidži i da je otišao po kartone, jer je vrijeme bilo ''hoće-neće kiša''. Kako je naveo, kiša nije pala i nije ništa pokrivao.

Edin Arapović je rekao da se sa Memićem čuo oko sat i po prije nego što je stradao, kada mu je kazao da izlazi vani. On je govorio i o kasnijim događanjima, te kako je s ocem stradalog mladića išao kod tužitelja Merisa Ćate, jer nisu imali informacija o istrazi, ali da im je rečeno da je on na bolovanju. Prema saznanjima svjedoka, tužitelj ih je tada namjerno izbjegao. Arapović je kazao da je kasnije imao neformalni kontakt sa tužiteljicom Ivanom Petković.

''Ona je izrazila sumnju da u ovom predmetu svi lažu, pa i obitelj'', prisjetio se svjedok.

Predsjedavajući Vijeća Branko Perić više puta je tužitelje pitao na koje okolnosti iz optužnice svjedoci svjedoče i koje odlučne činjenice treba potvrditi, kako današnji tako i oni koji su planirani za nastavak. Perić je rekao da se optuženima sudi za kaznena djela, a ne za neke propuste, te da ga ne zanimaju ad hoc komisije.

Tužitelj Ćazim Hasanspahić je kazao da se optuženima na teret stavlja da su propustima počinili kazneno djelo.

Perić je rekao da mu i dalje nije jasno na koje su točno okolnosti saslušani današnji svjedoci, te da kvantiteta ne znači kvalitetu.

Branitelj Kadrija Kolić protivio se pozivanju svjedoka vezanim za rad ad hoc komisije, navodeći da u sudnici ne bi trebalo razmatrati ''političke pamflete''.

Suđenje se nastavlja 31. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close