Mutap i ostali: Kuverta u smeću nakon pregledanja dokaza
Sa suđenja

Mutap i ostali: Kuverta u smeću nakon pregledanja dokaza

Vijesti / Crna Kronika | 03. 03. 2022. u 14:03 Bljesak.info / BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u veljači 2016., svjedokinja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavila je da je u korpi za smeće vidjela bačenu kuvertu, nakon što je šef – optuženi Hasan Dupovac – pregledao predmet.

Zaštićena svjedokinja M-5 je kazala da pretpostavlja da su u plavoj kuverti bili komadići stakla koji su bili pohranjeni u dokaze nakon što su ih donijele kolege radeći na slučaju stradanja Memića, piše portal Detektor.ba.

“Pitala sam šefa je li to nama treba. ‘Ne treba. Što je trebalo već smo dali’”, prisjetila se svjedokinja razgovora s Dupovcem.

Ona je precizirala da nije otvarala kuvertu. Navela je da nije bilo uobičajeno da policijski službenici pregledaju dokaze.

Dupovcu, tadašnjem šefu Odsjeka za prometne istrage Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), sudi se sa Zijadom Mutapom, Alisom Ramić (ranije Mutap), policajcem Josipom Barićem i radnikom hotela Muamerom Ožegovićem.

Svjedok Senad Mešić rekao je kako je, kao kriminalistički tehničar, otišao u Veliku aleju na Ilidži radi obavljanja uviđaja nakon što je javljeno da se dogodila prometna nesreća 8. veljače. On je precizirao da je otišao iza ponoći i da su na licu mjesta već bile kolege i tužitelj Meris Ćato.

Mešić je kazao da je na licu mjesta pronašao staklo, krv i boju, a da tragova kočenja nije bilo. On je rekao da je tu noć kolega Barić donio kese s odjećom Dženana Memića i Alise Mutap. Naveo je da je s Memićevim stvarima bio i pištolj sa tri metka.

Prema njegovim riječima, sve izuzete tragove je zapakirao i predao u magacin, gdje su upisani u knjigu predmeta, te je sačinio izvještaj.

Na pitanja Dupovčevog branitelja Ermina Gačanovića, on je kazao da ga nitko nije zvao prije, za vrijeme ili poslije uviđaja kako bi na njega vršio utjecaj.

Barićevom braniocu Kadriji Koliću potvrdio je da je donošenje kesa s garderobom bilo u skladu s uobičajenom praksom.

Sudac Nenada Šeledu interesiralo je da li je vještačen pronađeni pištolj, na što je Mešić rekao da tužitelj određuje korake u istrazi.

Edin Nikšić posvjedočio je da je, kao kriminalistički tehničar, upućen na obdukciju Memića, koju je obavljao doktor Hamza Žujo, a gdje je zatekao Dupovca, kao i Olgu Vukšu, inspektoricu na krvnim deliktima.

“Doktor kaže Dupovcu: ‘Ovo nije za vas.’ Ostajemo Vukša i ja, Dupovac izlazi”, prisjetio se Nikšić, preciziravši da je doktor kazao da je riječ o ubojstvu.

On je dodao da je nakon toga načelnika obavijestio da više nije u pitanju prometna nesreća nego ubojstvo.

Svjedok Fahrudin Keleta ispričao je da je bio na poslu kao pomoćnik šefa smjene u Policijskoj stanici na Ilidži kada su obaviješteni da se “dogodio udar pješaka” u Velikoj aleji.

On je kazao da je šef uputio najbližu patrolu na mjesto događaja, a nešto kasnije je i on krenuo s kolegom nakon što su čuli da se radi o težim ozljedama glave kod muškarca.

Keleta je rekao da mu je, dok su se vozili, šef kazao da su pretpostavljeni naložili da ode i po pomoćnika zapovjednika za promet. Na mjestu nesreće, kako je naveo, primijetio je krv i komadiće stakla, koje su tada pokrili kartonom, jer je malo padala kiša.

On je rekao da su se, na osnovu prvih saznanja, raspitivali o zelenom kombiju i da su narednih dana aktivno radili na rasvjetljavanju slučaja.

“Dali smo sve od sebe. Kao da smo znali da će se kobno završiti”, kazao je Keleta.

Suđenje se nastavlja 10. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close