Mutap i ostali

Slučaj Memić: Izmjene zapisnika i nestanak fotografija

''Nalijepljeni stikovi koji dio teksta da se izmijeni''.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 03. 2022. u 18:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu iz veljače 2016., svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u uredu policijskog komesara vidio uputstva za izmjene zapisnika koji je napravio o forenzičkoj obradi jednog vozila.

Rekao da nema oštećenja

Svjedok M-16 je kazao da je nekoliko dana poslije stradanja Memića dobio zadatak da forenzički pregleda ''Renault clio''. On je naveo da na vozilu nije uočio novija oštećenja.

''Nisu se mogli pronaći tragovi da je imao kontakt s pješakom'', rekao je M-16, dodajući da je iz unutrašnjosti vozila izuzeo tragove.

On je kazao da su tu bili tužitelj, kao i policijski službenici za prometne istrage i krvne delikte, te da je nastao tajac i da su se zgledali kada im je rekao da nema oštećenja. Kazao je da je od njih saznao o stradanju Memića, te da je čuo da mladić ima prelom na glavi, a da drugih ozljeda nema. Prema njegovim riječima, to nije karakteristično za osobe ozlijeđene u prometnim nesrećama.

''Izbaciti sljedeće fotografije''

Svjedok je rekao da je napravio izvještaj sa fotodokumentacijom, a da je nakon nekoliko dana pozvan kod tadašnjeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, gdje mu je tajnica prije ulaska u kancelariju dala fasciklu sa dokumentacijom koju je napravio.

''To me frapiralo. Na početku je bio žuti stik: 'Izbaciti sljedeće fotografije'. Navedeni su brojevi desetak fotografija. Nalijepljeni stikovi koji dio teksta da se izmijeni'', prisjetio se M-16.

Dodao je kako mu se čini da je rukopis na stikerima bio Ćosićev, te je pretpostavio da je to netko sugerirao komesaru, pošto on nije imao znanja iz te oblasti.

Prikrivanje dokaza

Svjedok je rekao da nije mogao vjerovati nikome u policiji i da je odlučio poslati fasciklu tadašnjoj glavnoj županijskoj tužiteljici Dalidi Burzić, napisavši joj ukratko šta se dogodilo. Kazao je da mu je u Tužiteljstvu rečeno da je Burzić na sastanku, te je čovjeka na pisarnici zamolio da odnese fasciklu glavnoj tužiteljici.

Posvjedočio je kako nikada nije pozvan na saslušanje u vezi s tim. Svjedok je rekao da je zbog sumnji promijenio brojeve na negativima.

Za prikrivanje dokaza o načinu stradanja Dženana Memića sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Nestajali dijamanti i novac

M-16 je kazao da je, kada je bio kod obitelji u Sokolović-Koloniji, čuo priče kako je Alisa Mutap prijateljici ispričala šta se dogodilo te večeri. Naveo je da su njegove kolege razgovarale sa prijateljicom, ali da je ona sve negirala.

Odgovarajući na pitanja Obrane i Sudskog vijeća, svjedok je objasnio kako nije imao povjerenje u kolege zbog onog što mu se dogodilo kod komesara, ali da bi mogao pričati i o ranijim slučajevima nestanka dijamanata i novca iz policije.

Kazao je da svojom najvećom profesionalnom greškom smatra što nije fotografirao fasciklu sa stikerima.

Alisin bivši momak?

M-8 je posvjedočio da je bio u bolnici kada je dovezen Memić i da je uzeo krv za analizu. Kazao je da je došao Josip Barić, koji je ostao kako bi uzeo uzorak od drugog lica kojeg su trebali dovesti.

Svjedok je rekao da je na mjestu uviđaja čuo kako je Alisa Mutap kazala da ih je udarilo vozilo velikom brzinom. Rekao je da je dobio poziv od Barića, koji mu je prepričao tvrdnje Zijada Mutapa, da bi se tu moglo raditi o nečem drugom i da bi moglo biti povezano sa Alisinim bivšim momkom.

Dodao je da je to prenio tužitelju i kako je on naložio da se urade provjere za Ploskića. Kazao je da je tužitelj poslao Barića po odjeću u bolnicu.

Svjedok je ispitivan o procedurama uzimanja odjeće, na što je rekao da tehničar prvo fotografira stvari i da njemu nije poznato da se naknadno slika. Na pitanje je li bilo nešto neuobičajeno prilikom preuzimanja odjeće, on je kazao da nije.

Dženanove poruke

Admir Mujanović je rekao kako mu je Dženan Memić bio ''kao brat''. Kazao je kako je išao u bolnicu kada mu je njegov otac Muriz Memić javio da je Dženan imao sudar. Ispričao je da su u kolicima izveli Alisu Mutap, koja je ocu rekla: ''Tata, zovi svoje ljude, netko nas je pokušao ubiti''.

On je dodao da su kasnije u Dženanovom telefonu vidjeli poruku od Alise, u kojoj je navela: ''Odoh večeras da se nađem s njim'', a da joj je Dženan odgovorio: ''Nećeš ti nigdje. Idem i ja s tobom''.

Adnan Mušić kazao je kako je bio na obdukciji Memića kao pomoćnik obducenta, navodeći da je kod mladića primijetio ozljedu na glavi kao i sitne ogrebotine na rukama i koljenima.

Suđenje se nastavlja 24. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close