Smrt dvogodišnje Nikoll

Slučaj koji je potresao Hrvatsku: Majci 13, ocu 7 godina zatvora

Majka je osuđena na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, a otac na sedam.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 05. 2022. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Majka i otac dvogodišnje Nikoll Dedić, Mirela Dedić i Danijel Dedić iz Nove Gradiške, u srijedu su na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu proglašeni krivima za sva kaznena djela koja su im se stavljala na teret.

Majka je osuđena na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora, a otac na sedam, prenosi Dnevnik.hr

Mirela i Danijel Dedić optuženi su za emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje djece. Prema optužnici, majka je 31. ožujka 2021. grubo odgurnula dijete, koje je pri padu zadobilo po život opasne ozljede.

Dvogodišnja djevojčica preminula je 4. travnja 2021. u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti od posljedica teških ozljeda.

Sudski postupak završen je u utorak, a tijekom postupka, koji je trajao nešto manje od mjesec dana, ispitano je 12 svjedoka, među kojima su liječnici, sudsko-medicinski vještak i udomiteljica kod koje je Nikoll bila privremeno smještena.

Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike utvrdilo je višestruke pogreške i propuste rada Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Smijenjen je ravnatelj Centra, a socijalne radnice su kazneno prijavljene.

Osumnjičeni roditelji imaju ukupno četvero djece, a nakon tragične smrti dvogodišnje Nikoll preostala djeca su izuzeta iz zajedničkog domaćinstva.

"Riječ je o delikatnoj temi koja je potresla društvo, a tiče se i funkcioniranja institucija. Nasilje dolazi iz ljudske psihe, ono je u čovjekovom nesvjesnom i ljudi najčešće nisu svjesni svojih postupaka, ne vide strašan zločin. Ono je u ljudskoj prirodi i ako društvo ne djeluje u susprezanju nasilja, ono se širi kao vatra", rekao je nakon izlaska iz sudnice specijalist dječje i adolescentne psihijatrije Jugoslav Gojković.

Kopirati
Drag cursor here to close