Poražavajuće brojke

Nasilje nad djecom u stalnom porastu

"Prošle godine zaprimili smo 32 prijave sumnje na nasilje, od čega se 27 prijava odnosilo na nasilje nad djecom", kazala je Kovačević.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 04. 2022. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ukupnog broja savjetodavnih razgovora prošle godine 16 posto se odnosilo na temu zlostavljanja i nasilja te je broj razgovora na ovu temu bio pet puta veći u 2021. u odnosu na godinu ranije.

Potvrdila je ovo za "Nezavisne novine" Maja Kovačević, koordinatorica "Plavog telefona", savjetodavne linije za djecu.

"Prošle godine zaprimili smo 32 prijave sumnje na nasilje, od čega se 27 prijava odnosilo na nasilje nad djecom", kazala je Kovačević.

Nasilje u obitelji na vrhu 

Kako kaže, najzastupljeniji oblici nasilja su emocionalno i tjelesno zlostavljanje, maltretiranje te nasilje u obitelji.

Iz Ombudsmana za djecu Republike Srpske su, pozivajući se na podatke MUP-a RS, kazali da je 2021. godine evidentirano 136 slučajeva nasilja nad djecom i među djecom. Od tog broja najviše slučajeva je bilo nasilje u obitelji i to 75 slučajeva, zatim seksualno nasilje 41, vršnjačko nasilje 12 i nasilje putem informacijskih tehnologija osam slučajeva.

"U posljednje vrijeme konstantno se povećava broj slučajeva nasilja nad djecom uslijed zanemarivanja i nemarnog postupanja, odnosno propuštanja da se djetetu osiguraju uvjeti za pravilan razvoj u svim oblastima, što dovodi do ugrožavanja djetetovog zdravlja, tjelesnog, mentalnog, moralnog i društvenog razvoja", navode iz Ombudsmana.

Dodaju da su oni postupili u 66 slučajeva koji se odnose na zaštitu djece od različitih oblika nasilja.

 

"Podaci različitih institucija i udruženja ukazuju na činjenicu da je od početka pandemije koronavirusa i uvođenja raznih mjera zaštite, poput zatvaranja škola, online rada i nastave, te ograničavanja kretanja došlo do porasta nasilja nad djecom", ističu iz Ombudsmana.

Ništa bolja situacija nije ni s nasiljem djece na Internetu, takozvano cyberbullying. 

Kako navode iz "Plavog telefona", tijekom 2021. godine broj savjetodavnih razgovora na temu nasilje na internetu i elektronske zloupotrebe povećan je sedam puta u odnosu na godinu ranije.

"U 2020. godini nismo imali nijednu prijavu koja se odnosila na cyberbullying, dok se u prošloj godini od ukupnog broja svih prijava 28 posto odnosilo na nasilje putem Interneta", kazala je Kovačević.

Ističe da su se djeca najčešće obraćala za pomoć zbog seksualnog ili emocionalnog uznemiravanja putem interneta, sekstinga, odnosno slanja poruka eksplicitnog seksualnog sadržaja putem elektronskih uređaja, uspostavljanja odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta i odrasle osobe, s ciljem vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close