Mučenje i ubijanje životinja

Široki Brijeg - Tužiteljstvo se uključuje u istragu zbog ubijenih pasa

Tijekom vikenda je objavljeno kako je na području Širokog Brijega zaklano šest pasa, zbog osvete.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 11. 2023. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Formirat će se slučaj zbog mučenja i ubijanja životinja, rekao je za Bljesak.info Josip Aničić tužitelj tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke.

Tijekom vikenda je objavljeno kako je na području Širokog Brijega zaklano šest pasa, zbog osvete.

Slučaj kaže Aničić, nitko nije prijavio, ali će se formirati slučaj po natpisima medija, odnosno po službenoj dužnosti, rekao je.

Događaj se kaže nije dogodio na dan kada je informacija objavljenja nego ranije, a policija bi trebala ispitati oštećenog kako bi se utvrdili točni detalji.

Podsjetimo, prva obavljena informacija je kako je pse ubio četrnaestogodišnjak, a navodni povod ubojstva životinja je ''osveta'', jer je jedan od pasa prethodno udavio tri susjedove kokoši.

Naknadno se javio medijima i otac mladića za kojeg se sumnjalo da je ubio pse, tvrdeći kako je on to učinio. Muškarac je portalu Otpor media pak ispričao kako se psi ostavljaju pušteni u blizini njegove imovine, te da ih vlasnici zanemaruju i rijetko hrane. što dovodi do toga da psi prave štetu po mjestu.

Rekao je kako institucije nisu radile svoj posao, pa je ''uzeo stvar u svoje ruke''.

Po kaznenom zakonu Federacije BiH Članom 318. Mučenje i ubijanje životinja, onaj tko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim ili dugotrajnim mukama, ili joj nanosi nepotrebne boli, ili protupravno razara životinjska staništa u većoj mjeri ili na širem prostoru, ili protivno propisima ubija životinje, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.

Tko kazneno djelo iz stava 1. ovog člana učini radi opklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi, ili ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano uginuće većeg broja životinja ili životinje čija je vrsta posebno zaštićena, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close