Rajlovac

Pukovniku koji je iznajmljivao vojnu zemlju godinu i pol zatvora

Pukovniku Oružanih snaga sud je odredio godinu i šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 03. 2021. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud osudio je Ramiza Mićivodu, pukovnika u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, na godinu i šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Protiv njega je u drugom predmetu u tijeku postupak za zločine nad ratnim zarobljenicima, izvještava BIRN.

Džemila Begović, sutkinja Suda BiH, kazala je da je Državno tužiteljstvo dokazalo da je optuženi Mićivoda počinio djelo kako se navodi u dispozitivu optužnice.

Istom presudom Sud je donio odluku da optuženi Almedinu Subašiću plati 300 KM i 150 eura na ime naknade štete izvršenja krivičnog djela, te da se oduzima i mobilni telefon, dok troškovi krivičnog postupka padaju na teret proračunskih sredstva.

Tužiteljstvo BiH je optužilo Mićivodu da je tijekom rujna 2018., kao pomoćnik načelnika stožera za civilno-vojnu suradnju, od osoba koje se bave poljoprivredom i koriste zemljište u blizini vojarne “Rajlovac”, zahtijevao novac kako bi im dopustio da koriste zemljište u vlasništvu Oružanih snaga (OS), za čije izdavanje i naplaćivanje nije ovlašten.

U optužnici je navedeno da je Mićivoda tražio sastanak van prostorija OS-a s jednim od korisnika zemljišta i tražio novac za tu namjenu, te je dobio 300 konvertibilnih maraka. Korisniku zemljišta u kasnijim kontaktima optuženi je rekao da je stav vojarne da treba dati 1.000 KM, te je preuzeo 150 eura, koje iznose je svjesno zadržao za sebe.

“Sud je u potpunosti poklonio vjeru svjedoku Almedinu Subašiću. Iskaz svjedoka je dosljedan i uvjerljiv i nema kontradiktornosti u bitnim dijelovima. Potkrijepljen je iskazima drugih svjedoka i materijalnim dokazima. Listinzi telefonskih brojeva pokazuje da je optuženi imao učestalu komunikaciju s oštećenim. Optuženi ima čin pukovnika, visoko je rangirani dužnosnik i potpuno svjestan načina komunikacije”, kazala je Begović.

Sutinja Begović je dodala da je Sud cijenio i dokaze Obrane da je optuženi sportaš s brojnim priznanjima.

Naglasila je da smatra da će se izrečenom kaznom postići i individualna i generalna prevencija.

“Na ovu presudu će nezadovoljne strane imati pravo žalbe”, kazala je Begović.

Protiv Mićivode je u drugom predmetu u tijeku postupak po optužnici koja njega i još četiri osobe tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima – pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) – počinjene od 1992. do 1994. na području Goražda i Višegrada.

Kopirati
Drag cursor here to close