Ekshumacija

Pronađeni ostaci tri osobe

''Prema informacijama INO BiH pretpostavlja se da se i u ovom slučaju radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti
Vijesti / Crna Kronika | 13. 07. 2022. u 16:25 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe pronađeni su na lokalitetu Kameničko brdo (općina Bratunac), dok su na lokalitetu Planinci u zvorničkoj općini ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, priopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Glasnogovornica INO-a BiH Emza Fazlić, u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je navela kako su prilikom asanacije terena na Kameničkom brdu pronađeni posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom lokalitetu ubijena u genocidu počinjenom u srpnju 1995. godine.

Na širem rejonu Crnog vrha na lokalitetu Planinci, prema njenim riječima, danas su ekshumirani ostaci najmanje dvije žrtve iz proteklog rata.

''Prema informacijama INO BiH pretpostavlja se da se i u ovom slučaju radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti imajući u vidu da se ovaj lokalitet zapravo nalazi na putu kojim su se Srebreničani u ljeto 1995. godine kretali ka slobodnoj teritoriji'', rekla je Fazlić.

Posmrtni ostaci žrtava su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se putem DNK analize utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacije su izvršene pod nadzorom Državnog tužiteljstva i po naredbi Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close