Institut za nestale osobe

Tri žrte identificirane, ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko - medicinske i kriminalističko - tehničke obrade kao i izuzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 04. 2022. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tuzli identificirane tri žrtve proteklog rata, u Osmacima ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe.

Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Hajvazi, općina Osmaci, priopćio je Institut za nestale osobe BiH.

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerojatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je nastradala u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko - medicinske i kriminalističko - tehničke obrade kao i izuzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu.

Istovremeno, danas su u Komemorativnom centru u Tuzli identificirane tri žrtve proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1991. i 1992. godine na području Bratunca, Šekovića i Vukovara.

Identiteti ovih žrtava su najprije dobiveni putem DNK analize, da bi danas taj identitet potvrdili i članovi obitelji nestalih osoba.

Identificirani su:

-Hodžić (Beriz) Salmir, rođen 1983. godine u mjestu Ljubovija, Republika Srbija. On je nestao u maju 1992. godine u mjestu Suha, općina Bratunac. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na ovom lokalitetu 2002. godine.
-Efendić (Ibro) Osmo, rođen 1961. godine u Vlasenici. On je nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2004. godine na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići.
-Nakičević (Ismet) Ekrem, rođen 1949. godine u Teočaku. On je nestao u studenom 1991. godine u Vukovaru u Republici Hrvatskoj, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u ovom gradu 1999. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close