Terorističke aktivnosti

Produžen pritvor Adnanu Ćatiću - mogao bi dovršiti pokušano kazneno djelo

Produžen pritvor osumnjičenom za terorističke aktivnosti u Siriji
Vijesti / Crna Kronika | 15. 01. 2024. u 12:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužiteljstva te produžio pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe, odnosno sudjelovanje na stranim ratištima, potvrđeno je za Detektor.

Kako su pojasnili iz Suda BiH, Ćatiću je pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva, te zbog bojazni da bi mogao ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo.

''Osumnjičenom Adnanu Ćatiću produžen je pritvor za narednih trideset dana, odnosno do 10. veljače 2024. godine, ili do nove odluke Suda'', dodali su iz Državnog suda.

Član Džabrat Al Nusra

Ranije je postupajući tužitelj Dubravko Čampara naveo kako produženje pritvora traže nakon zahtjeva suca za prethodno saslušanje, koji trenutno razmatra optužnicu koja je protiv Ćatića podignuta 5. siječnja, o čemu je Detektor pisao ranije.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Ćatić bio dio terorističke organizacije 'Džabrat Al Nusra', te da je osam godina proveo u Siriji, gdje je prošao i obuku za snajperistu.

Obrana se na istom ročištu usprotivila prijedlogu za pritvor, te je potvrdila da Ćatić jeste bio u Siriji, ali da nema dokaza da je prošao vojnu obuku, kao niti da je sudjelovao u ratnim djelovanjima, te da je posljednje dvije godine boravio u Turskoj.

Ćatiću, koji je sredinom studenog 2023. uhićen na osnovu raspisane potrage, određen je pritvor.

Podsjetimo, kada je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu naveli su kako je, Ćatić (38) je 2013. godine preko Turske otputovao u Siriju i tamo se pridružio skupini pod nazivom "Džabhat al-nusra". Tu je skupinu, osnovanu 2012., Vijeće sigurnosti UN proglasilo terorističkom organizacijom.

Bio snajperist

U optužnici protiv Ćatića stoji kako su pripadnici "Džabhat al-nusre" svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima, namjeravali izvršiti nasilnu izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Ćatić je u redovima ove organizacije prošao vojnu obuku. Bio je snajperist te je sudjelovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji.

Osam godina proveo u Siriji

U Siriji je proveo osam godina do 2021. ,a nakon toga je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran, te je 17. studenog 2023. godine uhićen i izručen BiH, gdje je sada u pritvoru.

U BiH je do sada za kazneno djelo pridruživanja islamističkim terorističkim organizacijama osuđeno 28 osoba, a procjena je kako je na područje Iraka i Sirije, tijekom strahovlade Islamske države (ISIL) i pridruženih skupina poput Džabhat al-nusre, od 2012. do 2016. otišlo između 250 i 300 bosanskohercegovačkih državljana.

Kopirati
Drag cursor here to close