O uhićenju na Aerodromu Sarajevo

Nešić potvrdio: Uhićen je Adnan Ćatić, bio na ratištu u Siriji

Rekao je da je suradnja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Granične policije BiH i OSA-e dala rezultate u akcijama sprječavanja terorizma u trenutku kada se i u EU vode slične akcije u borbi s ovim problemom.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 11. 2023. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su zajedno sa policijskom službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo slobode lišili jednu osobu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo kaznena djela ''Organiziranje terorističke grupe“, ''Protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama'' u vezi sa kaznenim djelom ''Terorizam'' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

''Koliko mi je poznato da se radi o Adnanu Ćatiću, akciju je provela SIPA. Radi se o povratniku sa sirijskog ratišta. Svi povratnici i koji žele ući u BiH moraju proći rigorozne sigurnosne provjere. Sigurnost naše djece mi je na prvom mjestu”, kazao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Uhićenje ISIL-ovca

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da današnje uhićenje pripadnika terororističke organizacije ISIL potvrđuje "da predstavnici Republike Srpske nisu bez argumenata potencirali postojanje ovog problema u BiH", te da rad i suradanja institucija za sprovođenje zakona daju rezultate.

''Histerija iz Sarajeva, nakon pisma koje smo iz Parlamentarne skupštine BiH uputili institucijama EU i SAD, proizvedena je samo zbog tvrdnji da ovdje postoji radikalni islamistički pokret. Potvrda toga je i današnje uhićenje, koje je kap u moru, ali nadam se da će i političko Sarajevo podržati ove akcije i dobru suradnju policijskih i sigurnosnih agencija'', istaknuo je Špirić.

Profesionalan rad agencije

Rekao je da je suradnja Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Granične policije BiH i OSA-e dala rezultate u akcijama sprječavanja terorizma u trenutku kada se i u EU vode slične akcije u borbi s ovim problemom.

''Već godinama pripadnici radikalnih islamista ovdje nisu tema, kao da su na volšeban način nestali. Bivšem rukovodstvu OSA-e problem su bili srbijanski profesori i nekakav maligni ruski utjecaj. To je bio izgovor da se ne radi i ne surađuje. Nadam se da je jednostranostima i revanšizmu došao kraj'', rekao je Špirić.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici uhitili Ćatića, prethodno su priopćili da se Ćatić nakon teritorijalnog pada ISIL-a prebacio iz Sirije u Tursku odakle je avionom došao u Sarajevo. Nakon ispitivanja u prostorijama SIPA, Ćatić će biti predan Tužiteljstvu BiH.

Dnevni avaz prenosi danas i ranije objave prema kojima je Ćatić otišao u džihad u Siriju 1. srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić. Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.

Iz BiH je u Siriju ukupno otišlo "između 250 i 300" državljana od 2012. do 2016. godine kad je zabilježen posljednji odlazak, prema službenim podacima vlasti.

Nadležni su u službenim informacijama krajem 2022. godine naveli da "smatraju" da su se u BiH dosad vratile 62 punoljetne i 22 maloljetne osobe.

Još 173 osobe mogle bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, među kojima su 42 punoljetna muškarca i 30 žena, te 91 maloljetnik.

Punoljetni muškarci, koji su se do sad vratili ili su deportirani, uhićeni su i 28 ih je osuđeno za neko od kaznenih djela povezanih s terorizmom. Većina je osuđena "za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim grupama", poput tzv. Islamske države ili Al-Nusre koje Ujedinjene nacije smatraju terorističkim organizacijama.

Odslužili su u prosjeku dvije godine zatvora i danas su svi na slobodi, osim dvojice koji su 2021. godine presuđeni na četiri, odnosno šest godina zatvora. Žene i djeca vraćeni su u svoje porodice u 18 gradova širom Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close