Tužiteljstvo BiH

Osumnjičeni za terorizam Adnan Ćatić brani se šutnjom, obrana tvrdi da je u Siriji radio u biblioteci

Ćatić se, iz Sirije prebacio u Tursku, a potom iz Turske u Sarajevo, gdje ga je na aerodromu uhitila SIPA.
Vijesti / Flash | 20. 11. 2023. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH zatražilo je pritvor za Adnana Ćatića Adu, za kojeg tvrdi da je bio pripadnik terorističke organizacije ISIL.

On je uhićen prije tri dana u Sarajevu.

Ćatić se, iz Sirije prebacio u Tursku, a potom iz Turske u Sarajevo, gdje ga je na aerodromu uhitila SIPA.

Otišao u džihad

Inače, kako je ranije objavljeno, Ćatić je otišao u džihad u Siriju 1. srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva u Istanbul, a u avionu s njim tada su bili Jasmin Jašarević i Munib Ahmetspahić.

Ćatić je rođen u Zenici, a do 2012. godine boravio je u Gornjoj Maoči.

- Osumnjičeni se tereti da je u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama "ISIL-a", te je na području Bliskog Istoka proveo oko deset godina i jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području - tvrde iz Tužilaštva.

Međutim, kako piše Avaz, Ćatić se tijekom ispitivanja branio šutnjom. On je u Sarajevo stigao redovnim letom, a uhićen je tijekom predaje putnog lista. Putovnicu BiH nije imao, jer mu je navodno istekla.

Njegov odvjetnik Senad Dupovac tvrdi da Ćatić, koji je iz mjesta Kaćuni kod Busovače, gdje mu živi obitelj, nije terorist.

Istekla mu putovnica

Prema njegovim riječima, Ćatić je u Siriji radio u školskoj biblioteci, a posljednje dvije godine, proveo je u Turskoj radeći na građevini.

- Valjda bi Turska imala informacije da je bio pripadnik ISIL-a. On je tamo radio dvije godine, a u bh. konzulatu u Istanbulu je izvadio putni list, jer mu je istekla putovnica. Tužiteljstvo tvrdi jedno, mi ćemo prezentirati dugo. Malo je i on pod emocijama. Nije mu ništa jasno - tvrdi Dupovac.

Inače, ročište Ćatiću, gdje će Sud odlučivati o pritvoru trebalo bi biti održano danas.

 

Kopirati
Drag cursor here to close