Optužnica

Prodavali rezani duhan i utajili 3 milijuna KM

U optužnici se navodi, da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 milijuna KM.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 07. 2019. u 12:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv četiri fizičke i jedne pravne osobe koje se terete za organizirani kriminal i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Šteta za proračun

Optužnica je podignuta protiv Seida Papračanina (1981.), Ifeta Papračanina (1959.), Tomislava Matića (1940.) i Borica Čate (1989.), te pravne osobe B-Label d.o.o. Vitez.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna skupina, tijekom 2017. i 2018. godine, nezakonito vršili otkup duhana u listu u više poduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.

Navedeni duhan, su protivno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali, bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na 1 kilogram duhana, tijekom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu proračunu i svim građanima BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 milijuna KM.

Zapljenjena mehanizacija

Optužena pravna osoba, poduzeće, korištena je samo u svrhu počinjenja kaznenog djela, budući da zakonskim propisima u BiH, fizičkim osobama nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

Ilegalno sječenje duhana uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle.

Tijekom provođenja akcije u ovom predmetu, policijski djelatnici zaplijenili su veću količinu duhana i mehanizacije za obradu.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Navode optužnice, Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, priopćeno je iz ove institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close