SIPA

Pretresi na dva mostarska fakulteta

Predmeti istrage su pod sumnjom jer su počinili kaznena djela organiziranog kriminala odnosno nedopuštene trgovine i pranja novca, kao i kaznena djela poticanja na zloporabu položaja ili ovlasti te krivotvorenje ili uništenje službene isprave.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 02. 2023. u 12:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Mostara pretresi se vrše u dvije privatne visokoškolske ustanove CKM i Union Mostar, doznaje Bljesak.info neslužbeno od izvora bliskih istrazi.

Naime, ranije je objavljeno da je u rijeku policijska akcija pod kodnim nazivom "Klaster", a pored Mostara, provodi se u Banja Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Brčkom i Travniku.

Policija u Bosni i Hercegovini provela je u utorak veliku akciju kako bi prikupila dokaze o pojedincima i visokoškolskim organizacijama u toj zemlji koji su umiješani u izdavanje krivotvorenih fakultetskih diploma, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Na meti istražitelja, kako navodi SIPA, bilo je devet fizičkih osoba i devet visokoškolskih ustanova.

Ranije je objavljeno da su pod sumnjom jer su počinili kaznena djela organiziranog kriminala odnosno nedopuštene trgovine i pranja novca, kao i kaznena djela poticanja na zloporabu položaja ili ovlasti te krivotvorenje ili uništenje službene isprave.

Dužnosnici Tužiteljstva BiH pojasnili su kako je operacija "Klaster" uslijedila nakon dugotrajne istrage usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije "povezane s nezakonitim izdavanjem i nedopuštenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH".

"Privedeno je više zaposlenika i visokih dužnosnika sveučilišnih ustanova u BiH", navelo je tužiteljstvo ne precizirajući koliko je točno privedenih kao ni njihov identitet.

Potvrđeno je samo kako je tijekom pretraga policija zaplijenila veću količina novca koji potječe iz nezakonitih aktivnosti te kako je u tijeku pljenidba dokumentacije na fakultetima koji su predmetom istrage.

Kopirati
Drag cursor here to close