Akcija Klaster

Uhićenja zbog diploma: U Mostaru ''pala'' jedna osoba

Ranije smo objavili kako su se na području Mostara pretresi vršili u dvije privatne visokoškolske ustanove CKM i Union Mostar.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 02. 2023. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset osoba je uhićeno u akciji ''Klaster'', od kojih je jedna osoba iz Mostara, potvrđeno je za Bljesak.info iz SIPA-e.

''Osobe će biti provedene u prostorije SIPA-e, a u tijeku dana izvršit će se kriminalistička obrada i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. Nakon toga u zakonskom roku osobe će biti predane u daljnje postupanje Tužiteljstvu BiH'', rečeno nam je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa do sada su otkriveni i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000,00 konvertibilnih maraka, poslovna dokumentacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena kaznena djela ''Organizirani kriminal'', ''Nedopuštena trgovina'' i ''Pranje novca'' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i kaznena djela iz kaznenih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to ''Podstrekavanje'', ''Zloupotreba položaja ili ovlasti'', ''Krivotvorenje ili uništenje službene isprave'' i ''Krivotvorenje službene isprave''.

Podsjetimo, ranije smo objavili kako su se na području Mostara pretresi vršili u dvije privatne visokoškolske ustanove CKM i Union Mostar.

Policija je u cijeloj državi provela veliku akciju kako bi prikupila dokaze o pojedincima i visokoškolskim organizacijama koji su umiješani u izdavanje krivotvorenih fakultetskih diploma, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, pored Mostara, pretrese su vršili i u Banja Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Kozarskoj Dubici, Brčkom i Travniku.  

U okviru aktivnosti privedeno je više zaposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a portal Avaza je objavio da su osumnjičeni dekani, profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović. Oni bi trebali svi biti i uhićeni.

Avaz je objavio da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA-e, koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. Radi se o više od 50 lažnih diploma koje su izdali.

Lažne diplome su dobila i tri prikrivena istražitelja, koja su raskrinkala cijelu organizaciju i s lažnim identitetima upisala fakultete. 

Kopirati
Drag cursor here to close