Milomir Savčić

Predsjednik Boračke organizacije RS optužen za genocid

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. srpnja 1995. godine na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata...
Vijesti / Crna Kronika | 31. 12. 2019. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH optužilo je predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomira Savčića za pomaganje u genocidu u Srebrenici u srpnju 1995. godine.

Savčić je optužen da je u svojstvu zapovjednika 65. zaštitnog motoriziranog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) planirao, zapovjedao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. srpnja 1995. godine na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, zapovjedniku Glavnog štaba VRS-a, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za sigurnost Glavnog štaba VRS-a, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije, da zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostupanjskom presudom Haaškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Ljubiša Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haaški tribunal.

Kopirati
Drag cursor here to close