Nije bitno što piše

Kraljevski dvor Švedske odgovorio na pismo Majki Srebrenice

"U pismu stoji da oni znaju šta se dogodilo u Srebrenici i da podržavaju presude Haškog tribunala i sve presude koje su se dogodile od '93. pa nadalje", rekla je Subašić.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2019. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski kraljevski dvor odgovorio je na pismo koje im je uputila Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, u kojem se, prema riječima Subašić, navodi kako majke podržava u njihovoj borbi, javlja Anadolu Agency (AA).

Suosjećanje

Subašić je u izjavi za AA prije puta u Švedsku u subotu ispred Međunarodnog aerodroma u Sarajevu podsjetila kako, kada je čula da je Peter Handke, koji je poznat i po negiranju genocida u Srebrenici, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, uputila pismo švedskom kraljevskom dvoru.

"Željela sam da ih upoznam o nepravdi koja se događa na početku 21. stoljeća. Tako da sam dobila odgovor na ovo pismo. Kraljevska obitelj je odgovorila na moje pismo", rekla je Subašić.

Pismo joj je uručeno putem Veleposlanstva Švedske u BiH.

"U pismu stoji da oni znaju šta se dogodilo u Srebrenici i da podržavaju presude Haškog tribunala i sve presude koje su se dogodile od '93. pa nadalje", rekla je Subašić.

Podsjetila je kako je kraljevsku obitelj pozvala na posjetu Srebrenici i da je u odgovoru navedeno kako je nekad u budućnosti planiraju posjetiti.

Foto: AA / Kraljevski dvor Švedske odgovorio na pismo Majki Srebrenice

"(Navode, op.a.) da oni znaju s kakvim bolom se mi majke nosimo, da su uz nas, da nas podržavaju u našoj borbi... Nije bitan sadržaj pisma, bitno je da je moje pismo koje sam poslala, probudilo osjećaje same kraljice i da je ona meni na njega odgovorila. To je meni važno i to što mi znamo da taj koji je dobio Nobelovu nagradu 25 godina negira genocid, vrijeđa majke i da su mu uzor Mladić, Karadžić, Milošević... ", rekla je Subašić.

Poruka

Dodala je kako veća delegacija danas odlazi u Švedsku gdje će 10. prosinca, kada Handke bude primao nagradu, poslati poruku cijelom svijetu.

"(Poručit ćemo, op.a.) da je svijet nepravedan prema nama muslimanima u BiH, prema svim muslimanima u cijelom svijetu, da ovo što se nama dogodilo nije se smjelo zaboraviti i ne smije se zaboraviti...", rekla je Subašić.

Poručila je kako ne mrze, ali da dobro pamte.

"Pamtit ćemo i sve ono što nam se dogodilo i prenijet ćemo narednim pokoljenjima", rekla je Subašić.

Podsjetila je kako je Handke na konferenciji za medije održanoj jučer pokazao da se nije promijenio i da je upravo zbog nagrade "postao snažniji i ponosniji na sve ono što radi – vrijeđa majke, negira genocid, veliča ratne zločince".

"Svi oni koji su činili genocid i svi oni koji negiraju genocid bit će na Stupu srama", poručila je Subašić.

Kopirati
Drag cursor here to close