Čapljina, Stolac

Požar aktivan, teren miniran: Ide prema Hutovom blatu

Kako su nam potvrdili u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Čapljina, požar ide prema mjestu Londžija i prema gornjem jezeru Hutovog blata.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 08. 2021. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Požar koji proteklih šest dana traje na području Grada Čapljine i općina Stolac i Neum i danas je aktivan. Kako su nam potvrdili u Profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Čapljina, požar ide prema mjestu Londžija i prema gornjem jezeru Hutovog blata.

''Požar na lokalitetu Budisavine u Čapljini je pod kontrolom. Tu je jučer izgorjela jedna stara kuća i dvije štale, a ostalo je obranjeno. Vatra još nije došla do Dašnica, sad se sad spušta na Stolački dio i ide prema par kuća i zaselaka. Gledat ćemo da taj dio obranimo i spustimo vatru prema jezeru i da je možemo gasiti, to nam je jedini siguran dio gdje je možemo gasiti'', govori zapovjednik Mate Jurković za Bljesak.

Miniran teren

Ističe kako im velik problem stvara miniran teren da ta bi u suprotnom požar ove veličine stavili pod kontrolu i prije dva dana.

'' Velik problem nam stvara činjenica da se radi o miniranom terenu i ja jednostavno ne smijem riskirati  i slati ljude na taj teren. Ne možemo vjerovati da su to očistili, iako je označeno, vjerojatno i nisu, jer smo čuli par eksplozija i to nam zadaje najveće probleme. Inače bi mi taj požar riješili prije par dana'', dodaje Jurković.

Na terenu su trenutno pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina i DVD Stolac.

Gori i u Jablanici

Još uvijek je aktivan i požar na području Jablanice, kako javljaju iz Civilne zaštite HNŽ. Vatrogasci su tijekom prošlog dana osiguravali požarište na lokalitetu kod Komadinovog vrela, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17 na lokalitetu Rečina i mjestu Crnaje.

Sinoć su vatrogasci uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge,dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu u popodnevnim i večernjim satima bio u razbuktaloj fazi. Požar u tom dijelu je i dalje aktivan. Nešto niža temperatura zraka tijekom prethodne noći uticala je na blago smirivanje situacije na cijelom požarištu. Nažalost, porastom temperature ponovo se očekuje pogoršanje požarne situacije.

U tijeku dana je najavljena pomoć vatrogasaca iz Županije Sarajevo.

Na području Mostara zabilježeni su požari Mostar u Bogodolu, Blahaju, Međinama i Sutini. U Čitluku je gorjelo u mjestima Gradnići, Blatnica i Međugorje.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close