Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K

Potvrđena optužnica protiv Sade, Žohe, Hipe, Fale i Adnana

Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio optužnicu protiv osumnjičenih Sade Đuguma, Adnana Šljivića, Alena Fale, Ismeta Vrce zv. Hipa, i Armina Pajića zv. Žoha.
Vijesti / Crna Kronika | 17. 03. 2023. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K podiglo je optužnicu protiv protiv osumnjičenih Sade Đuguma, Adnana Šljivića, Alena Fale, Ismeta Vrce zv. Hipa, i Armina Pajića zv. Žoha, a koju je dana 15.03.2023. godine Županijski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Kako se navodi u priopćenju Županijskog tužiteljstva, optužnicom se optuženima Sadi Đugumu, Adnanu Šljiviću i Alenu Fali  stavlja na teret da su tijekom 2019 godine, pa do kolovoza 2021. godine, na području HNŽ, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi velike vrijednosti, uz uporabu sile i ozbiljnih prijetnji, te uz uporabu oružja, kao grupa za organizirani kriminal  koju je organizirao i kojom je rukovodio Sado Đugum, počinili više kaznenih djela.

Navode se, kazneno djelo Organizirani kriminal iz čl. 342. u vezi sa produljenim kaznenim djelom  Iznuda iz čl. 295. st.2 u vezi sa st.1 Kaznenog zakona Federacije BiH, Izazivanje opće opasnosti iz čl.323., u vezi sa kaznenim djelom Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 1. Kaznenog zakona Federacije BiH u stjecaju sa kaznenim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl.238. st.1. KZ F BiH.

Optuženom Sadi Đugumu stavlja se na teret, također i izvršenje kaznenih djela Navođenje na prostituciju iz čl.210. ranije važećeg KZ F BiH,Trgovina ljudima iz čl. 210a st.2. KZ F BiH i poticanje na kazneno djelo Ubojstvo iz čl. 166. KZ F BiH u vezi sa čl. 32. st.2. KZ F BiH.

Nadalje, optuženi Ismet Vrce zv. Hipa se tereti da je počinio kazneno djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st.2. u vezi sa st.1 KZ F BIH, dok se optuženi Armin Pajić tereti za pomaganje u izvršenju kaznenog djela  Izazivanja opće opasnosti iz čl. 323. st.1. KZ FBIH u vezi sa čl.33.st.2 u vezi st.1. KZ FBIH.

Dana 17.03.2023. godine u Županijskom sudu u Mostaru održat će se ročište radi izjašnjenja o prijedlogu za produljenje pritvora optuženom Sadi Đugumu, kao i prijedlogu za određivanje mjere zabrane napuštanja boravišta optuženom Alenu Fali.

Optuženi Sado Đugum, Adnan Šljivić, Alen Fale i Ismet Vrce zv. Hipa su višestruki povratnici u počinjenju kaznenih djela, navedeno je u priopćenju za javnost iz Županijskog tužiteljstva.

Napomena:

''Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom''.

Kopirati
Drag cursor here to close