Ratni zločin

Potvrđena optužnica protiv Ganića i ostalih za zločin u Dobrovoljačkoj

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 05. 2022. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u cijelosti optužnicu protiv deset osoba zbog ratnog zločina počinjenog 3. svibnja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, potvrđeno je iz Državnog tužiteljstva.

Deset optuženih 

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, prenosi Detektor.ba. 

Optužnica se odnosi na događaje od 3. svibnja 1992. godine, a kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava s utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

Prema priopćenju Tužiteljstva, njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima planirali, poticali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN).

Saslušanje 277 svjedoka

Na teret im je stavljeno da nisu spriječili ubojstva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršitelje ubojstava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Iz Tužiteljstva BiH su ranije priopćili da su, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), proveli temeljitu istragu, u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici obitelji ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu, predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Optužnica je podignuta 27. travnja ove godine, nakon višegodišnje istrage, koja je bila prekidana pa nastavljana, te dva slučaja zadržavanja visokih dužnosnika u Beču odnosno Londonu nakon zahtjeva Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close